Spartaku bodovi, “crvenima” mesto u baražu

Fudbaleri Radničkog 1923 pretrpeli su poraz na gostovanju subotičkom Spartaku u utakmici 6. kola plej-aut faze Linglong Tajer Super lige Srbije – 1:2 (1:1). Uprkos negativnom ishodu današnjeg duela u Subotici, Kragujevčani su zahvaljujući porazima svojih glavnih takmaca u borbi za očuvanje superligaškog statusa, novosadskog Proletera i Metalca iz Gornjeg Milanovca, osigurali mesto u predstojećem baražu za opstanak u eliti.

Imali su i Subotičani i Kragujevčani razloga za zadovoljstvo po okončanju današnje fudbalske bitke na Gradskom stadionu u Subotici. Popularni “golubovi” su osvajanjem tri boda i definitivno prebrinuli sve brige oko direktnog opstanaka u ligi, dok će Šumadinci imati priliku da putem baraža sačuvaju superligaški status.

Važnost utakmice za obe ekipe uslovila je i njen tempo. Igralo se u visokom ritmu maltene tokom svih devedeset minuta, sa periodičnom inicijativom jednog ili drugog tima.

Prvi su zapretili domaći preko Srećkovića, koji je u 6. minutu uputio nezgodan udarac iskosa sa leve strane, ali nije uspeo da prevari mladog Lukića.

Nepun minut kasnije Kragujevčani stižu do vođstva. Nemanja Tomić je uputio odličan centaršut na dalju stativu ka kapitenu Marku Miriću, koji je dobro ispratio let lopte i veštim udarcem glavom iz veoma teške pozicije uspeo je da savlada golmana Spartaka Dubljanića.

Mogli su gosti vrlo brzo do izjednačenja preko visokog Vidakovića, koji je nakon prekida u 10. minutu nadskočio sve igrače u kaznenom prostoru kragujevačkog tima, ali je lopta na sreću izabranika trenera Nenada Lalatovića ipak završila preko gola.

Ono što nije uspelo Vidakoviću, učinio je doskorašnji član ekipe sa “Čika Dače” Stefan Filipović četiri minuta kasnije, kada je posle kornera koji je izveo Srećković zatresao mrežu svog bivšeg kluba.

Nastavili su Subotičani da prete i nakon izjednačujućeg pogotka, pa tako beležimo dobar udarac Đurasovića sa distance u 18. minutu, koji je Lukić uspeo da skrene u korner. Nakon udarca iz ugla pokušao je ponovo Filipović, ali ovoga puta nije bio tako precizan kao par minuta ranije.

Opasno je bilo pred golom Radničkog 1923 posle silovitog prodora Bijelovića u 26. minutu, međutim, sve se na kraju ipak dobro završilo po tim iz srca Šumadije.

Kako se primicao kraj prvog poluvremena, tako je pritisak Spartaka sve više jenjavao, pa su Kragujevčani polako preuzimali inicijativu, a povremeno su uspevali i da ozbiljno zaprete domaćinu, kao što je to bio slučaj u 41. minutu, kada je posle dobre akcije koju je inicirao Nemanja Tomić, Miloš Vidović uposlio Marka Mirića, koji propušta lepu priliku da se po drugi put upiše u strelce na današnjoj utakmici.

Početak drugog poluvremena donosi novi nalet domaćeg tima. Tufegdžić je u 49. minutu šutirao glavom, ali nije bio precizan, da bi par minuta kasnije Srećković uputio udarac sa distance posle kratke kombinacije iz prekida, međutim, lopta je na putu ka golu zakačila nekog od igrača kragujevačkog superligaša i završila u korneru.

Usledio je udarac iz ugla i sudar golmana Radničkog 1923 Ognjena Lukića i Stefana Filipovića, koji je sudija Milanović okarakterisao kao prekršaj za najstrožu kaznu. Siguran sa jedanaest metara bio je kapiten Spartaka Nemanja Nikolić.

Finiš susreta protekao je u potpunoj inicijativi kragujevačkog tima, koji je uzaludno pokušavao da dođe do izjednačenja. Mirić je u dva navrata pretio Dubljaniću, a odličnu šansu da vrati rezultat u egal imao je i Aleksa Damjanac, koji je, podsetimo, doneo bod Šumadincima na prethodnom gostovanju u Subotici.

Doduše, imali su i Subotičani dve dobre prilike da reše pitanje pobednika preko Bijelovića i Tufegdžića, ali je u oba navrata dobro intervenisao već pomenuti Damjanac.

Na kraju je domaćin sačuvao vođstvo i upisao svoju treću pobedu u plej-aut fazi, dok su Kragujevčani pretrpeli treći poraz u doigravanju za opstanak.

Nakon ovog kola jasno je da iz lige direktno ispadaju novosadski Proleter i Metalac, da će Radnički 1923 u baraž, a da su Kolubara, Radnik i Spartak osigurali opstanak u eliti. Jedina nedoumica je ko će biti drugi učesnik baraža – da li će to biti lučanska Mladost ili Novi Pazar.

U svakom slučaju, Kragujevčani će u poslednjoj utakmici ovog dela prvenstva, protiv Metalca na “Čika Dači”, biti lišeni bilo kakvog rezultatskog pritiska i moći će da igraju, što bi se reklo, “publici za dušu”.

SPARTAK ŽK – RADNIČKI 1923 2:1 (1:1)

SUBOTICA
Stadion: Gradski.
Sudija: Miloš Milanović (Ćuprija).
Pomoćnici: Jovan Grujić, Milan Minić (obojica iz Niša).
Strelci: Filipović u 14. i Nikolić u 57. minutu iz jedanaesterca za Spartak, a Mirić u 7. minutu za Radnički 1923.
Žuti kartoni: Vidaković, Jezdimirović, Šćepanović (Spartak), Lukić, Damjanac, Andrić, M. Vidović (Radnički 1923).

SPARTAK ŽK: Dubljanić, Jezdimirović, Šimura (od 90+4. Bogićević), Filipović, Ostojić, Vidaković, Đurasović (od 82. Šćepanović), Bijelović, Srećković (od 82. Todoroski), Tufegdžić, Nikolić. Trener: Slavko Petrović.

RADNIČKI 1923: Lukić, Varjačić, Pecelj (od 87. Blagojević), Andrić, Damjanac, M. Vidović, Piščević, Milisavljević (od 65. Trifunović), Mirić (od 87. Srnić), Tomić (od 75. Maksimović), Ubiparip. Trener: Nenad Lalatović.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar