Sjajni Radnički posle drame u finalnoj utakmici za plasman u LŠ

U derbiju za prvo mesto grupe B1 kvalifikacija za Ligu šampiona u Budimpešti, vaterpolisti Radničkog odigrali su nerešeno sa favorizovanim domaćim OSC, rezultatom 9:9 i osvajanjem prvog mesta plasirali se u finalnu utakmicu za plasman u Ligi šampiona. Kragujevčani zaslužuju sve čestitke, jer su igrali sjajno tokom cele grupne faze i hrabro izborili sa favorizovanim rivalima i svim pehovima i nepravdama, ali nema sumnje da se time neće zadovoljiti, uprkos tome što će se za mesto u evropskoj eliti boriti sa Brešom koja je na papiru najjači tim na turniru.

Od samog starta krenulo je tvrdo, kao što se za jedan ovakav meč i očekivalo, pa se na prvi gol čekalo čak minuta, kada je levoruki Aleksa Ukropina, upravo bivši igrač OSC-a, doveo Kragujevčane u vođstvo. Međutim, domaći su odmah zatim izjednačili preko Kristijana Manherca, koji ih je i držao u igri u prvom poluvremenu, pa se na prvi predah otišlo sa nerešenim rezultatom – 1:1.

Sredinom druge četvrtine Strahinja Rašović ponovo je doveo Radnički u vođstvo, a zatim se desio možda i prelomni trenutak, pošto je na grubu igru Mađara naseo mladi Nemanja Stanojević, najbolji strelac Radničkog na turniru, dobio isključenje sa pravom zamene, posle velikog pritiska trenera domaćih Danijela Varge, koji je dotrčao čak do protivničke klupe.

Peterac je iskoristio Manherc, ali je odmah odgovorio Rašović za novo vođstvo – 3:2. Golman Radničkog Lazar Dobožanov koji je fantastično branio i davao vetar u leđa ekipi tokom celog meča, ipak nije mogao ništa da uradi kod novog peterca Manherca (3:3), a osam sekundi pre odlaska na odmor Burijan je doneo domaćinu prvu prednost – 4:3.

Već u prvom napadu u drugom poluvremenu Manherc je ponovo pogodio, ovoga puta sa igračem više, pa su Mađari prvi došli do dva gola prednosti (5:3). Nisu posustajali Kragujevčani, pa su pogocima Marka Radulovića i Strahinje Rašovića došli do izjednačenja a u samom finišu treće deonice i do potpunog preokreta golom Lukića (7:6). Proslava tog gola skupo je koštala Šumadince, jer je pomalo neshvatljivo isključen trener Uroš Stevanović, čija je taktička priprema po ocenama mnogih stručnjaka na turniru imala glavnu zaslugu za sjajne igre i rezultate Radničkog.

Uspeli su Kragujevčani da se izbore i sa tim velikim pehom i sa dva vezana gola Alekse Ukropine dva puta stizali do „plus dva“ (8:6, 9:7). Međutim, Mađari su svim silama pokušavali da dođu do neophodne pobede i potpuno su se vratili u igru pogocima Salamona i Manherca 36 sekundi pre kraja (9:9). Radnički je zatim potrošio ceo napad i ostavio domaćinu sedam sekundi, što je bilo dovoljno za još jedan šut Manherca, ali je jedan od junaka utakmice, fenomenalni Lazar Dobožanov, uspeo da zaustavi njegov udarac posle čega je usledilo veliko slavlje.

Najefikasniji sa četiri gola bio je Strahinja Rašović, u stopu ga je pratio Aleksa Ukropina sa tri, a po jedan su dodali Nikola Lukić i Marko Radulović. Na drugoj strani nezaustavljiv je bio Kristijan Manherc koji je meč završio sa pet golova.

Sutra od 16 časova, vaterpolisti se u finalnom meču za plasman u Ligu šampiona sastaju sa pobednikom grupe B2, italijanskom Brešom.

OSC – Radnički 9:9 (1:1, 3:2, 2:4, 3:2)

BUDIMPEŠTA – Bazen: Njeki Imre. Bez prisustva publike. Sudije: Aleksandresku (Rumunija), Berišvili (Gruzija).

OSC: Levaji, Silađi, Manherc 5, Vranaji, Salamon 2, Čačovski, Dala, Tot, Erdelji 1, Burijan 1, Bundšuh, Haraji, Devaji. Trener: Danijel Varga.

RADNIČKI: Dobožanov, Rašović 4, Stanojević, Janković, Toholj, Krug, Ukropina 3, Branković, Pljevančić, Miličić, Lukić 1, Radulović 1, Todorovski. Trener: Uroš Stevanović.

Post Author: Milan

Ostavi komentar