Remi hrabrog Radničkog u Solnoku

Vaterpolisti Radničkog iz Kragujevca nisu uspeli da se plasiraju u polufinale Kupa Evrope, pošto su u revanš meču četvrtfinala odigrali nerešeno na gostovanju mađarskom Solnoku (10:10), koji je prošao dalje zahvaljujući pobedi u Kragujevcu (14:12). Radnički je još jednom pozitivno iznenadio evropsku vaterpolo javnost i pokazao da poseduje ogroman potencijal, ali mu još uvek fali iskustvo igranja ovako velikih mečeva.

Za razliku od prvog duela, izabranici Uroša Stevanovića nisu se uplašili na startu i odlično su otvorili meč, pa su poveli pogocima Nikole Lukića sa igračem više i Nemanje Stanojevića sa distance (2:0). Kragujevčani su još u dva navrata u prvoj četvrtini imali prednost od dva pogotka, kada su precizni bili Luka Pljevančić i Strahinja Rašović, ali se Segalmi 21 sekund pre kraja perioda postarao da njegov tim priđe na „minus jedan“ – 4:3.

Već u uvodnoj deonici Šumadinci su pokazali da mogu da se nose sa najboljim timovima sveta, ali je Solnok kao takava i te kako imao šta da pokaže. Odlično je branio i Lazar Dobožanov i sjajnim intervencijama davao vetar u leđa svojim saigračima. Izjednačio je domaćin posle nešto više od dva minuta igre u drugom periodu, pogotkom sa igračem više reprezentativnog beka Danijela Angjala (4:4), ali Radnički nije ispuštao prednost, koja doduše nije išla preko jednog gola. Dva puta je raspoloženi centar Nebojša Toholj vraćao goste u vođstvo posle iznuđenog isključenja i asistencija Stanojevića, ali je tim Živka Gocića oba puta anulirao zaostatak. Na 20 sekundi pred poluvreme Rašović je ponovo doveo Radnički u vođstvo (7:6), ali samo 15 sekundi kasnije Duško Pijetlović doneo je novo izjednačenje – 7:7.

Solnok je prvi put u vođstvo stigao tek posle tri minuta igre u drugom poluvremenu golom sa igračem više Seghalmija, a zatim je Angjal realizovao peterac i odmah su otišli na „plus dva“ (9:7). No, hrabri Radnički nije se predavao. Smanjio je zaostatak preko Brankovića, a zatim je Rašović isplivao u kontru i izborio peterac, ali nije uspeo da ga realizuje. Stvorili su Kragujevčani još par dobrih prilika, ali je iskusni mađarski golman Viktor Nađ bio na visini zadatka, pa se u poslednju četvrtinu ušlo sa prednošću domaćih – 9:8.

Na startu poslednjeg perioda Toholj je lepim golom vratio Radnički u igru (9:9), a fantastični reprezentativac Nađ skinuo je zicere Stanojeviću i Brankoviću iz lepo iskreiranih akcija i trasirao svom timu put ka prolazu u narednoj rundi. Nađ je prosto „začarao“ mrežu iako je Radnički dobro šutirao u još nekoliko navrata, a tri minuta pre kraja Konarik je vratio vođstvo Solnoku i tada je praktično sve bilo gotovo oko plasmana (10:9). Na 35 sekundi pre kraja ruski centar Nikita Krug doneo je Radničkom i više nego zasluženo izjednačenje (10:10).

Ostaje žal što Radnički nije ostvario bolji rezultat, a imao je prilike za to. Ipak, presudna je bila velika razlika igranja ovakvih mečeva u korist mađarskog tima, koju su Kragujevčani kroz ove duele tek počeli da stiču.

Najefikasniji igrač susreta bio je Nebojša Toholj sa tri gola, a pratio ga je Strahinja Rašović sa dva, koliko su postigli i Angjal, Seghalmi, Adam Nađ i Konarik na drugoj strani.

Solnok će se u polufinalu sastati najverovatnije sa Crvenom zvezdom koja igra revanš sa moskovskim Dinamom, dok u drugom polufinalu igraju mađarski OSC koji je nadigrao španski Sabadelj i grčki Vuljagmeni koji je eliminisao zagrebačku Mladost posle peteraca.

Kragujevčani iz Mađarske putuju pravo u Zagreb, jer ih za vikend u glavnom gradu Hrvatske očekuje nastup na finalnom turniru Regionalne A1 lige. U subotu, od 16.55 časova, u polufinalu igraju protiv domaće Mladosti, dok ih u nedelju, zavisno od učinka, očekuje duel sa timom iz drugog polufinalnog para Jug – Jadran Split.

Solnok – Radnički 10:10 (3:4, 4:3, 2:1, 1:2)

SOLNOK – Vaterpolo Arena. Bez prisustva publike. Sudije: Golikov (Rusija) i Petronili (Italija).

SOLNOK: V. Nađ, Angjal 2, Seghalmi 2, Šmolc, A. Nađ 2, Pijetlović 1, Janšik 1, Kovač, Konarik 2, Filipović, Drašović, Teleki, Banjai. Trener: Gocić.

RADNIČKI: Dobožanov, Rašović 2, Stanojević 1, Janković, Toholj 3, Krug 1, Ukropina, Branković 1, Pljevančić 1, Miličić, Lukić 1, Radulović, Todorovski. Trener: Stevanović.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar