Radnički u poslednjoj četvrtini slomio otpor Hercegovca i sačuvao ključeve „SBB Jezera“

I u sedmoj utakmici na domaćem parketu ove sezone košarkaši Radničkog nisu osetili gorčinu poraza. Kragujevčani su večeras posle velike borbe u „SBB hali Jezero“ uspeli da savladaju ekipu Hercegovca iz Gajdobre u utakmici 13. kola Druge lige Srbije, upisavši izuzetno vrednu pobedu koja im garantuje najvišu moguću poziciju na startu predstojećeg plej-ofa – 103:95 (24:29, 28:22, 24:31, 27:13).

Morali su Šumadinci dobrano da se pomuče kako bi slomili otpor neugodne ekipe iz Gajdobre, koja je u prestonicu Šumadije došla na krilima četiri uzastopna trijumfa. U utakmici na veliki broj poena, koja je obilovala rezultatskim turbulencijama, presudila je veća koncetracija i mirnoća izabranika trenera Stevana Mijovića u završnim trenucima meča.

Tokom većeg dela prve četvrtine vođstvo je bilo na strani gostiju iz Gajdobre, koji su uspešno izlazili na kraj sa agresivnom odbranom Kragujevčana po čitavom terenu. Uspeli su, doduše, domaći „na blic“ da dođu do minimalne prednosti u samom finišu deonice (24:23), ali su završetak prvog perioda igre ipak dočekali sa pet poena „minusa“ (29:24).

Početak druge četvrtine donosi veliki nalet Kragujevčana, koji serijom 14:4 preokreću rezultat u svoju korist (38:33). Održavali su košarkaši domaće ekipe stečenu prednost sve do sredine ovog dela igre, kada su gosti furioznom serijom 7:0 vratili vođstvo na svoju stranu (46:44). Ipak, sam finiš ove deonice pripao je Šumadincima, koji na poluvreme odlaze sa minimalnom prednošću od „pola koša“ (52:51).

Rezultatske oscilacije nastavljene su u trećoj četvrtini. Vođstvo je u prvoj polovini ove deonice neprekidno menjalo vlasnika, da bi se u drugih pet minuta nekako ustalilo na strani gostujuće ekipe, koja je u završni kvartal prenela kapital od šest poena (82:76).

Srećom po Kragujevčane, košarkaši Hercegovca početkom poslednje deonice ostaju bez municije, što je četi trenera Stevana Mijovića otvorilo mogućnost da ponovo preuzme rezultatsku kontrolu (83:82). Sjajna mini partitura Stefana Milivojevića odvela je Šumadince na maksimalnih „plus osam“ četiri minuta pre kraja utakmice (94:86), ali ni to nije bilo dovoljno da se borbeni gosti primoraju na kapitulaciju. Ubrzo je bilo samo „plus tri“ za Kragujevčane (94:91), pa se činilo da je na pomolu još jedna dramatična završnica u „SBB Jezeru“. Ipak, dva vezana  promašaja košarkaša Hercegovca u šutu za tri poena kaznio je kapiten Radničkog Marko Đerasimović pogotkom o tablu za 96:91, da bi potom Stefan Milivojević i Nikola Veljović sa linije penala osigurali pobedu kragujevačkom timu.

Najistaknutiji pojedinci u taboru Kragujevčana bili su Mihailo Jovičić, koji je uz 28 postignutih poena upisao i 8 asistencija, i Stefan Milivojević, koji je ubacio 22 poena. Značajan doprinos desetom trijumfu Radničkog u sezoni dali su i iskusni Đorđe Milosavljević sa 16 poena, kao i snažni centar Mihailo Todorović, koga je samo jedan poen delio od „dabl-dabl“ učinka – 9 poena, 10 skokova.

Mateja Todorić bio je centralna figura u ekipi Hercegovca. Nekadašnji organizator igre OKK Beograda, Zemuna i lazarevačke Kolubare meč je okončao sa 29 postignutih poena, 13 asistencija, 6 skokova, 3 ukradene, ali i 6 izgubljenih lopti. Sledili su ga Ranko Kumović sa 22, Predrag Radovanović sa 17 i Dragan Marić sa 14 ubačenih poena.

Radnički je tako zadržao vodeće mesto na tabeli A grupe Druge lige Srbije sa 23 poena, koliko je sakupio i somborski Džoker. Pored ove dve ekipe siguran plasman u doigravanje za Košarkašku ligu Srbije iz ove grupe obezbedio je i novosadski Star, dok će se ime poslednjeg putnika u plej-of znati nakon zadnjeg, 14. kola regularnog dela takmičenja, u kome košarkaše Radničkog očekuje gostovanje ekipi Morave u Vladičinom Hanu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar