Radnički 1923 gostuje imenjaku u Pirotu

Kragujevački prvoligaš je u seriji od tri uzastopne pobede, koju želi da produži trijumfom na gostovanju pirotskom imenjaku, u utakmici 24. kola Prve lige Srbije, zakazanoj za ponedeljak, 29. mart, od 16 časova na stadionu “Dragan Nikolić” u Pirotu.

Odlika velikih ekipa je da su u stanju da pobeđuju čak i onda kada im sve ne ide kao “po loju”. Upravo je ovu karakteristiku pokazao lider Prve lige Srbije, kragujevački Radnički 1923, u duelu sa beogradskim IMT-om na “Čika Dači”.
Jedan defanzivni propust na startu drugog poluvremena skupo je koštao izabranike trenera Aleksandra Linte i primorao ih da se daju u trku sa vremenom, kako bi što pre nadoknadili gol zaostatka. Mučili su se Kragujevčani da pronađu put do protivničke mreže, bezuspešno atakovali sve do 76. minuta, kada je odbrana beogradskog tima na trenutak spustila gard, što je iskoristio rezervista Zukanović da izbori jedanaesterac, koji je potom Varjačić pretvorio u izjednačenje.
Ovaj pogodak je možda na trenutak umirio “crvene”, ali daleko od toga da je zadovoljio njihove apetite. Glad za pobedom vodila je Šumadince do preokreta u sudijskoj nadoknadi vremena, za koji se pobrinuo fudbalski čarobnjak Nemanja Tomić. Iako van trenažnog i takmičarskog ritma, s obzirom da se tek nedavno oporavio od povrede mišića koja ga je odvojila od terena skoro mesec dana, iskusni vezista je u 80. minutu ušao u igru kao jedan od poslednjih aduta trenera Aleksandra Linte i za svega desetak minuta uspeo da režira rezultatski preokret. Prvo je uspešno realizovao još jedan jedanaesterac u korist Kragujevčana, da bi samo par minuta kasnije efektnim pogotkom iz slobodnog udarca potpisao pobedu svog tima.
– Jedna jako dobra i interesantna utakmica. IMT je pokazao da je možda i najbolja ekipa koja je gostovala na “Čika Dači” u dosadašnjem delu sezone. Uspeli smo da se vratimo nakon primljenog gola na početku drugog poluvremena i da preokrenemo rezultat u svoju korist, što je za svaki respekt i pokazuje mentalnu čvrstinu naše ekipe, koja nikada ne gubi nadu u povoljan rezultat – sumirao je utiske junak pobede nad IMT-om, koji i pored dva postignuta gola nije želeo da sebe stavlja u prvi plan:
– Apsolutno je nebitno ko je postigao golove. Ovoga puta sam to bio ja, drugi put će to biti neko drugi, ali je u globalu najvažnije da pobeđujemo i da korak po korak idemo ka Super ligi – skroman je Tomić.

Nakon što se euforija posle još jedne upisane prvenstvene “recke” stišala, na red je došla priprema za “vruće” gostovanje u Pirotu, gde je kragujevački prvoligaš prethodnih sezona prolazio kao “bos po trnju”. Naime, sa poslednja dva gostovanja na stadionu “Dragan Nikolić” kraj Nišave, “crveni” su se vraćali pognutih glava, pa će u ponedeljak imati novi pokušaj da prekinu ovu neslavnu tradiciju.
Pirotski Radnički je ekipa koja se nalazi u donjem delu tabele i teži ka izlasku iz opasne zone. Ekipa trenera Nikola Puače je u prvih šest prolećnih kola samo jednom osetila čari trijumfa, i to u susretu sa imenjakom iz Sremske Mitrovice (1:0). Ipak, da nisu ekipa za potcenjivanje, pirotski “beli” su pokazali na gostovanjima kraljevačkoj Slogi, beogradskom Grafičaru i novosadskom Kabelu, odakle su uspeli da se vrate neporaženi, dok su ih od boda u Vranju protiv Dinama delile bukvalno sekunde.
Pored toga što nisu miljenici sportske sreće, Piroćanci ove sezone imaju dosta problema i sa povredama. Tako su u finišu jesenjeg dela sezone ostali bez svog najboljeg igrača i prvog strelca Strahinje Petrovića, koji se polako oporavlja posle operacije prepona, a na utakmici sa Grafičarem povredio se i njegov naslednik na listi strelaca u pirotskom timu Marko Đorđijevski, koji je pauzirao poslednja tri kola.
Ono što svakako ide u prilog Kragujevčanima pred ovo gostovanje, jeste podatak da pirotski prvoligaš ima jednu od najslabijih odbrana u ligi, sa 35 primljenih golova u dosadašnjem delu takmičenja.
– Očekuje nas teško gostovanje ekipi Radničkog iz Pirota, koja se ove sezone bori za opstanak. Mi nemamo nameru da odustanemo od našeg načina igre, odlazimo na ovo gostovanje po sva tri boda i verujem da ćemo do njih i doći – uveren je Tomić.

Poput IMT-a, i Piroćanci su prilično namučili Kragujevčane u jesenjem duelu na “Čika Dači”. Tada je do izražaja došao individualni kvalitet još jednog fudbalskog mađioničara Marka Mirića, koji je sa dva svoja pogotka doneo “crvenima” preokret i sva tri boda u ovom susretu (2:1).
– Svesni smo da neće biti lako doći do sva tri boda na gostovanju u Pirotu. Ekipa Radničkog ima određeni kvalitet, koji je uostalom demonstrirala i u prvoj utakmici protiv nas ove sezone. Ono što ja tražim od svojih igrača, to je pre svega da pruže dobru igru, iz koje će neminovno proisteći i pozitivan rezultat – smatra strateg Šumadinaca Aleksandar Linta.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar