Prvi regionalni pokazni seminar praktičnog streljaštva u Kragujevcu

U Kragujevcu je, u prisustvu člana Gradskog veća za sport Predraga Stevovića, organizovan jednodnevni sportski kamp na kome su zaljubljenici u praktično streljaštvo – članovi klubova Tora, Sivi vuk i RTB tim, imali prilike da uče od najboljih nacionalnih licenciranih trenera iz Beograda.

Praktično streljaštvo predstavlja atraktivan, dinamičan i sve popularniji streljački sport u kojem se koristi isključivo bojeva municija, gde do izražaja dolaze preciznost, brzina, snaga i koordinacija pokreta takmičara. Reč je o sportu koji doživljava ekspanziju ne samo u svetu nego i u našoj zemlji. Malo je poznato da je Kragujevac još 1998. godine bio domaćin takvog takmičenja.

Grad Kragujevac prema rečima Predraga Stevovića, člana Gradskog veća za sport, uvek je imao i ima sluha za razvoj sporta u našem gradu. Kako su pre 23 godine čelni ljudi Streljačkog kluba Tora učestvovali u organizaciji prvog takmičenja u praktičnom streljaštvu u Srbiji i to u našem gradu, tako se i sada spremamo za potpuno novu priču u streljačkoj disciplini u Kragujevcu. Grad je prepoznao mogućnost da organizuje sportski kamp ponovo u Kragujevcu. Još jedna lepa i dobra vest je da ćemo prvi put u novijoj istoriji našeg grada imati prvo komercijalno strelište koje je u izgradnji. Danas učimo od najboljih koji su došli da sa nama podele znanje, da pripreme naše ljude za takmičenja, za licenciranje, ali i stvaranje odgovarajuće podloge koja će sutra moći da rađa i nove sportiste. Kragujevac je grad oružja i streljačkog sporta koji prati nove trendove. Imajući u vidu da je praktično streljaštvo još 2008. godine prepoznato od strane Sportskog saveza Srbije kao sport od opšteg interesa za Srbiju, Kragujevac samo prati ono što država radi, poručio je Stevović.

Izgradnju privatnog javnog strelišta pokrenuo je Slobodan Nikolić iz Sportskog udruženja Sivi vuk. Nikolić veruje da će to predstavljati jednu prekretnicu u streljačkom sportu, jer grad kao Kragujevac zaslužuje takav kompleks. Bilo je pokušaja i ranije da se to napravi, ali to niko do sada nije uspeo da realizuje. Uzeo sam kormilo, kaže Nikolić i nada se ostvarenju cilja. Svi projekti, među kojima i balističko sigurnosni su urađeni i sada se radovi nalaze u fazi pripreme zemljišta.

Da je sve ovo početak ozbiljnijeg bavljenja IPSC sportom u Kragujevcu slažu se i Radosav Todosijević potpredsednik Streljačkog kluba Tora i jedan od naših najuspešnijih takmičara i licencirani trener Marjan DŽonić. Praktično streljaštvo je sport koji je aktuelan u svetu već 25 godina, a Kragujevac je od samog početka bili aktivan, jer je ovde osnovan i prvi klub u zemlji. Zbog nerazumevanja tadašnjih struktura prestao je sa radom. Klub Tora je osnovan pre četiri godine sa namerom da IPSC približi širim narodnim masama.

U prilog tome i podatak da je Savez za praktično streljaštvo pre dve godine imao između 120 i 130 članova, dok je ove godine registrovano preko 400. Trener DŽonić je današnji kamp na strelištu u Kragujevcu iskoristio za najvažniji aspekt u ovom sportu, a to je bezbednost. Nakon toga, sa ovdašnjim članovima radiće se na preciznosti, brzini i ostalim tehnikama, kako u pripremi takmičara, tako i novih licenciranih trenera.

Post Author: Milan

Ostavi komentar