Poziv privrednicima da iskažu interesovanje za zakup kapaciteta Državnog data centra u Kragujevcu

Kancelarija za IT i eUpravu pozvala je sve privredne subjekte da iskažu interesovanje za zakup kapaciteta Državnog data centra u Kragujevcu namenjenog komercijalnim korisnicima i time obezbede čuvanje svojih podataka po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima u regionu.

Kako je navedeno na sajtu Kancelarije, Vlada Srbije je izgradnju Državnog data centra u Kragujevcu utvrdila kao projekat od značaja za Republiku Srbiju, a Kancelariju za IT i eUpravu, između ostalog, zadužila da sprovede postupak omogućavanja usluge privrednim subjektima smeštanja opreme po komercijalnim uslovima.

Državni data centar u Kragujevcu, čija izgradnja prve faze se bliži kraju, ima kapacitet od skoro 1200 rek ormana i pet puta je veći od Državnog data centra u Beogradu. Ima dva objekta površine oko 14.000 m2. Data centar ispunjava najviše standarde predviđene za ovakav tip objekta, standard koji propisuje opšte aspekte objekta i infrastrukture koji se zahtevaju radi podrške radu telekomunikacija u centrima podataka (SPRS EN 50600), standard koji obezbeđuje dostupnost (TIER 4) i standard koji obezbeđuje potpunu redundantnost, odnosno potpuno dupliranje procesa u okviru data centra (2N).

– Ovim putem pozivamo sve zainteresovane privredne subjekte da zakupe prostor i obezbede mesto u novom Državnom data centru u Kragujevcu. Garantujemo najviši standard pouzdanosti, bezbednosti i održavanja – izjavio je doc. dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Svi zainteresovani bi trebalo da pošalju pismo zainteresovanosti na adresu Kancelarije za IT i eUpravu: Nemanjina 11, Beograd, odnosno na adresu elektronske pošte: kancelarija@ite.gov.rs . Dodatne informacije nalaze se na sajtu Kancelarije.

 

Izvor : eKapija

Foto : Ilustracija (Foto: Mikhail Starodubov/shutterstock)

Post Author: Milan

Ostavi komentar