Kragujevčanin Predrag Šćekić novi selektor reprezentacije Srbije!

Selektor i glavni trener koji će predvoditi srpski nacionalni tim na nadolazećem Prvenstvu Evrope je Predrag Šćekić. Kako prošlogodišnji selektor i glavni trener Bret Morgan zbog angažmana u European League of Football (ELF) nije u mogućnosti da ove godine predvodi Srbiju, Srpska asocijacija američkog fudbala morala je da izabere novog selektora, a odluka je pala na glavnog trenera ovogodišnjih šampiona Srbije Divljih veprova Predraga Šćekića. Trener Morgan će i dalje biti uz Srbiju, ali ovaj put u funkciji stručnog konsultanta.

Šćekić je svoju igračku karijeru započeo u Veprovima davne 2005. godine, prvobitno kao igrač, a od 2010. prelazi i u trenerske vode kao defanzivni koordinator. Takođe je kao glavni trener predvodio i juniorsku selekciju Veprova, a od ove godine preuzeo je funkciju glavnog trenera prvog tima Divljih veprova s kojima je u svojoj prvoj sezoni došao do titule šampiona u CEFL kupu i u Sport Klub Prvoj ligi Srbije.

Od ličnih priznanja, Šćekić je više puta proglašavan za najboljeg defanzivca srpskog šampionata. Kao reprezentativac Srbije, učestvovao je u najvećim uspesima Srbije od 2008. godine do 2019. Na Evropskom prvenstvu u Italiji bio je jedini igrač koji je istovremeno vršio funkciju i pozicionog trenera. Kasnije je postao i defanzivni koordinator selekcije Srbije.

Posle uspešne sezone u klubu, dobio je poziv koji nije mogao da odbije.

– Poziv je došao iznenada nakon završene Prve lige Srbije. Posle sjajne klupske sezone bio sam malo “potrošen” i planirao sam kraći odmor od sporta da bih se fokusirao na porodicu i posao. Ne mogu baš reći da je ova pozicija nešto što sam sanjao kada sam ušao u svet američkog fudbala davne 2004. godine, ali je to poziv koji se ne odbija. Dugo sam bio igrač i trener istovremeno, ali sam vremenom više postao trener, i ako mi je bilo teško da priznam sebi. Član sam reprezentacije od 2008. godine i smatram da nema veće časti od toga da predstavljaš svoju zemlju, rekao je Ščekić.

Pred početak priprema zacrtao je jasan cilj.

– Naš nacionalni tim je u skoro svim mečevima u istoriji bio konkurentan evropskim ekipama. Cilj je da zadržimo taj kontinuitet i da se pokažemo u što boljem svetlu. Naravno, cilj je da pobedimo obe utakmice i zaradimo poštovanje fudbalske javnosti, rekao je Ščekić.

Kada je reč o planu priprema za ovaj period, Šćekić navodi da je ideja da se u naredna tri vikenda okupi tim i da se organizuju mini kampovi.

– Cilj je da izvučemo najbolje iz ove situacije i da za planiranih desetak treninga uigramo tim što je bolje moguće, kaže selektor.

Na pitanje da li je imao priliku da pogleda kako reprezentacija Danske igra, Šćekić je odgovorio da ima neke informacije o danskim igračima, ali da još nije imao priliku da ih prati u prethodnim ciklusima.

– Pamtim utakmicu protiv njih pre deset godina u Milanu. Tada su bili disciplinovan tim, tehnički i taktički sasvim dobri.

Šćekić smatra da reprezentaciji Srbije talenata nikada nije nedostajalo.

– Očekujem da pokažemo sebi i drugima da možemo biti u evropskom vrhu ako se napravi plan i sistem rada za nacionalni tim. Nikada nam talenta nije falilo, ali se uglavnom radilo stihijski i uz trud pojedinaca se izvlačio maksimum u trenutnoj situaciji, ali nikada nismo iskoristili pun potencijal. Očekujem da treneri i igrači shvate ozbiljno obe utakmice. 

Zbog ubrzanog drugog dela ciklusa Evropskog prvenstva, pripremni period je uvek kratak, budući da se prva utakmica igra u julu ili avgustu. To predstavlja izazov u okupljanju reprezentativaca tokom sezone, kada su slobodni vikendi retki. U tom ograničenom vremenskom okviru, reprezentacija se u periodu od otprilike četiri nedelje brzim tempom što bolje uigrva za utakmicu. Dodatni izazov predstavlja i činjenica da mnogi igrači jedva čekaju kraj sezone kako bi se malo odmorili od napornog takmičarskog perioda, pa se neki priključuju reprezentaciji tek kasnije.

U svetlu ovih izazova, selektor Šćekić je jasno poručio da su dobrodošli svi koji žele i veruju da mogu pomoći reprezentaciji Srbije u ovogodišnjem ciklusu Prvenstva Evrope.

Post Author: Milan

Ostavi komentar