Kragujevac domaćin 3×3 turnira u fudbalu

Posle održanih turnira u Sremskoj Mitrovici, Požarevcu i Leskovcu, u subotu, Kragujevac će biti domaćin fudbalskog takmičenja u sklopu  3X3 Srbija tura. Radi se o novouspostavljenoj disciplini iz kategorije takozvanih „uličnih“ sportova, kojoj pripada i trenutno poznatiji basket 3X3, koji je u međuvremenu postao i olimpijski sport.

– Organizacijia 3X3 Srbija je utemeljivač basketa, a od ove sezone smo se odvažili da po sličnom principu krenemo i sa fudbalskim takmičenjima. Imajući u vidu rasprostranjenost „najvažnije sporedne stvari na svetu“, koja je nekako utemeljena u mentalitete gotovo svih zajednica na planeti, uvideli smo veliki potencijal razvoja i mislim da će u ovom formatu fudbal u skorijem vremenu nadamašiti i sada već prilično pozicionirani basket 3X3. Prvi rezultati na našim prostorima i govore u prilog tom razmišljanju, istakao je Nenad Tanasijević, direktor takmičenja.

Svaka ekipa, kada je fudbal 3X3 u pitanju, ima tri igrača na samom ternu i jednog kao rezervnu opciju. Igra se na terenu sa sintetičkom podlogom koji je dimenzija 10 X 15 metara sa „četvorka“ loptom, koja se koristi u futsalu, mečevi traju dva puta po 10 minuta, dok su golovi veličine metar sa 0,8.

– Neizostavni detalji svakog meča su izuzetno atraktivni muzičko – svetlosni efekti, koji posebno dođu do izražaja u večernjim časovima. Uz sportski deo, dodatna celina su takozvane zone, u kojima posetioci mogu isprobati svoje veštine mereći jačinu i preciznost šuta, odnosno, nadmetati se u fudbal pikadu, a na drugoj strani su  prisutni „korneri“ sa kvalitetnim osvežavajućim i drugim pićima, kao i hranom svojstvenu sportskim događajima. Tako će biti i u Kragujevcu, uz napomenu da je ulaz slobodan za sve posetioce, konstatovao je Tanasijević.

Prvo predstavljanje fudbal 3X3 je imao tokom trajanja Sajma sporta u Kragujevcu i završen je trijumfom ekipe KMF Ekonomac. Subotnja nadmetanja održaće se u Velikom parku, na terenu nedaleko od Gradskih bazena, a početak je zakazan za tačno u podne.

Igraće se u četiri mlađe starosne kategorije, koje će činiti igrači do 10, 12, 14 i 16 godina i njihovi mečevi trajaće po osam minuta u kontinuitetu. U onoj najjačoj konkurenciji nadmetaće se ekipe proseniorske kategorije, a dolazak su najavili timovi iz Leskovca, Beograda, Požarevca, Vrnjačke Banje, Novog Sada…

– Očekujemo da ćemo ukupno imati 45 ekipa, što je neki optimalan broj kada su u pitanju jednodnevna takmičenja. Za najbolje ekipe u mlađim starosnim kategorijama predviđene su nagrade u vidu sportske opreme, dok će tri prvoplasirana tima u proseniorskoj konkurenciji osvojiti iznose od 100, 30 i 20 hiljada dinara. Spisak učesnika još nije zaključen, a žreb će se obaviti u petak, kada će definitvno biti poznati rivali na prvom turniru ovakve vrste na otvorenom u Kragujevcu, napomenuo je Nemanja Stojanović, koordinator 3X3 takmičenja.

Posle održavanja takmičenja u Kragujevcu, serija će se najpre preseliti na Zlatibor (28. i 29.jul), pa potom u Kladovo (6.avgust), Kraljevo (12. i 13.avgust), Bečej (19. i 20.avgust), Lazarevac (26. i 27.avgust) i Beograd (9. i 10.septembar).

Sva je prilika da ovo neće biti konačan spisak gradova domaćina, s obzirom da su posle viđenih dešavanja na prethodnim turnirima, mnogi zaintresovani za organizaciju fudbalskog 3X3 takmičenja.

Post Author: Milan

Ostavi komentar