Kragujevac domaćin 20. Nacionalnih Igara Specijalne Olimpijade Srbije

Grad Kragujevac ove godine domaćin je Nacionalnih Igara Specijalne Olimpijade Srbije. Od 9. do 12. juna preko 250 sportista i trenera iz 13 sportskih klubova nadmetaće se u raznim sportskim disciplinama. Nacionalne igre koje se uz podršku Ministarstva omladine i sporta održavaju u Sportskoj hali hotela Šumarice otvorio je Predrag Stevović član Gradskog veća za sport.

Kragujevac nije prvi put domaćin, ali je velika čast da je obeležavanje 20 godina postojanja i rada Specijalne Olimpijade upriličeno u našem gradu. To je zato što imamo odgovarajuću sportsku infrastukturu, zato što već godinama podržavamo naše klubove kao što je SK Pčelice.

Organizacija sportskih događaja za osobe sa mentalnim hendikepom nije samo skretanje pažnje na tu decu nego i prilika da ih učinimo srećnijim, da im omogućimo da izgrađuju jači karakter, motoričke sposobnosti, da osete pripadnost ovom društvu. To je i prilika da se druže, da imaju veću socijalnu interakciju koja je izuzetno važna za njih. Grad Kragujevac kao i država stoji iza ove manifestacije koja je od strane Sportskog saveza Srbije prepoznata i kategorisana kao sportska manifestacija od opšteg značaja za Srbiju. Činimo sve što je u našoj moći da ovakve organizacije podržavamo kako sada tako i u budućnosti – poručio je Stevovoć proglašavajući Nacionalne Igre Specijalne Olimpijade otvorenim.

Prema rečima direktora Specijalne Olimpijade Srbije Aleksandra Stanojevića, ovakva takmičenja izuzetno su važna za razvoj sportista sa intelektualnim nedostatkom. Naša je misija da ih socijalizujemo na što bolji način, a sport je za to najbolja prilika. Već 20 godina pomažemo im da budu pravi i istinski sportisti i heroji svih nas. Stanojević se tom prilikom zahvalio Ministarstvu omladine i sporta na podršci da Specijalna olimpijada bude bolja i jača.

Inače, za ovih 20 godina postojanja sportisti Specijalne olimpijade obogatili su srpski sport sa 170 medalja. Specijalnu Olimpijadu kroz promotivne spotove, javnu podršku i pokroviteljstva prate mnoge poznate ličnosti i ostvareni sportisti među kojima su Novak Đoković, Vlade Divac, KK Crvena Zvezda i ostali. Organizaciji se pridružio i proslavljeni odbojkaš Vladimir Vanja Grbić koji je od 2016. godine i globalni ambasador Specijalne Olimpijade za odbojku.

Post Author: Milan

Ostavi komentar