Košarkašice Radničkog preko gradskog rivala do četvrtfinala Kupa Srbije

Susret kragujevačkih košarkašica u osmini finala Kupa Srbije doneo je očekivani epilog. Ekipa Radničkog opravdala je epitet favorita u duelu sa gradskim rivalom Radničkim 2016 i ubedljivom pobedom, rezultatom 71:49 (20:15, 16:13, 14:12, 21:9), obezbedila plasman u narednu rundu takmičenja.
Utisak je da su izabranice Nenada Milovanovića prilično potcenile mladu ekipu Radničkog 2016, koja je pružila jak otpor, naročito u prvoj i trećoj četvrtini. Tek u završnih deset minuta košarkašice Radničkog su se uozbiljile i zaigrale na pravom nivou, što je rezultovalo ubedljivim trijumfom.
U prvoj deonici ekipa trenera Milovanovića nikako nije uspevala da nađe pravo rešenje za zonsku odbranu protivnika. Isprobavao je strateg kragujevačkog prvoligaša različite varijante, sa i bez klasične „petice“, da bi tek ulaskom Sare Milošević u finišu ovog perioda, čini se, pronašao dobitnu formulu, jer je upravo njena trojka Radničkom obezbedila zalihu od pet poena uoči početka narednog perioda (20:15).

Druga četvrtina donela je mnogo bolje napadačko izdanje Radničkog. Ubrzale su učenice Nenada Milovanovića protok lopte i ostvarile bolji „spejsing“ u napadu, a kao rezultat svega došla je dvocifrena prednost u završnici ove deonice (35:24).
Na veliki odmor košarkašice Radničkog otišle su sa zalihom od osam poena (36:28), da bi početkom treće četvrtine usledio ogroman pad u njihovoj igri. Maltene punih šest minuta potrajao je košgeterski „post“ ekipe Nenada Milovanovića na startu trećeg perioda igre. Za to vreme učenice Nikole Despotovića napravile su seriju od 10:0 i preuzele vođstvo u svoje ruke.
Ipak, „trgle“ su se košarkašice Radničkog u poslednja četiri minuta ove deonice i ponovo stigle do dvocifrene prednosti (50:40).

U završnom kvartalu učenice Nenada Milovanovića su konačno prikazale svoje pravo lice. „Zategle“ su odbranu, došle do nekoliko lakih poena iz tranzicije i kreirale razliku koju mlada ekipa Radničkog 2016 nije mogla da stigne. Na kraju, Radnički je došao do ubedljivog trijumfa rezultatom 71:49 i plasmana među osam najboljih ekipa u kup takmičenju.
U pobedničkoj ekipi tri igračice prebacile su jednocifren broj poena. Bojana Stevanović je ubacila 12, Milena Marjanović 11, a Sara Milošević 10 poena.
Minela Mehović bila je najefikasnija u ekipi trenera Nikole Despotovića sa 17 poena, dok je Marija Cvijović ubacila 15.

„Odigrali smo jako dobro, naročito u trećoj četvrtini. Ekipa Radničkog je opravdala epitet favorita, ali mislim da ovaj rezultat na kraju ipak nije realan i da je razlika trebala da bude manja. Čestitam protivničkoj ekipi na pobedi, a mojim igračicama na odličnom izdanju, koje predstavlja idealnu uvertiru za utakmicu sa Dugom u nedelju“ prokomentarisao je trener Radničkog 2016 Nikola Despotović.
Trener Radničkog Nenad Milovanović priznaje da se pribojavao ovakvog scenarija, jer je njegova ekipa tokom prvenstvene pauze trenirala u nekompletnom sastavu, ali da se sve na kraju završilo srećnim epilogom.
„Ukratko, mučili smo se smo sve do zadnje četvrtine. Loše smo napadali njihovu zonsku odbranu, previše se oslanjali na šut spolja koji nas nije išao, a pri tom smo nekim našim propustima u odbrani dopustili protivniku da u jednom trenutku preokrene rezultat u svoju korist. Krajem treće četvrtine uspeli smo da se nekako konsolidujemo, podigli smo intenzitet igre u odbrani, došli do par lakih poena iz kontranapada i dvocifrene razlike“ sumirao je utiske strateg Radničkog, uz čestitke protivničkoj ekipi na fer i korektnoj igri.

Nakon dve preskočene prepreke u Kupu Srbije, nameće se pitanje kakve su ambicije i krajnji dometi Radničkog u ovom takmičenju.
„Nama se sada otvara put ka polufinalu, budući da u četvrtfinalu najverovatnije idemo na ekipu ŽKA, protiv koje možemo da tražimo pobedu i prolaz u narednu rundu takmičenja. Plasman na završni turnir Kupa Srbije bio bi nesumnjivo veliki uspeh za nas u ovoj sezoni“ smatra Milovanović.
Posle uspešno položenog ispita u Kupu Srbije, košarkašice Radničkog već za vikend, tačnije u subotu od 19 časova, očekuje gostovanje beogradskom Partizanu, u utakmici 7. kola Prve ženske lige Srbije.

„Partizan je izuzetno neobična i nepredvidiva ekipa, koja ima malo igračica u rotaciji, ali igra veoma brzo i agresivno, sa dosta kontranapada i šuteva za tri poena. Na nama je da se borimo i pružimo svoj maksimum, uz nadu da ćemo na kraju doći do pobede“ podvukao je Milovanović.
Inače, pored Radničkog, plasman u četvrtfinale Kupa Srbije obezbedile su ekipe Girl Basketa, Kraljeva i Crvene zvezde Kombank, dok će preostali četvrtfinalisti biti poznati nakon večerašnjih duela.

 

Izvor i Foto : SPD Radnički

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar