Košarkaši Radničkog uplovili u mirnu luku opstanka

Pobedom na gostovanju ekipi Kolubare u Lazarevcu – 99:77 (26:22, 28:26, 22:16, 23:13), košarkaši Radničkog su tri kola pre kraja takmičenja u Košarkaškoj ligi Srbije praktično osigurali opstanak u elitnom društvu i ujedno se revanširali svom rivalu za poraz u prvom delu sezone.

Otišli su Kragujevčani put Lazarevca rešeni da okončaju svaku neizvesnost u pogledu očuvanja prvoligaškog statusa. Izuzetan voljni momenat sa kojim su izabranici trenera Ivice Vukotića ušli u ovu utakmicu iznedrio je toliko željeni trijumf, koji Šumadince stavlja u prilično lagodnu poziciju uoči samog završetka sezone.

Za razliku od prethodnog duela u „SBB Jezeru“, u kome su Lazarevčani neštedimice zatrpavali koš Radničkog trojkama iz maltene svih pozicija, ovoga puta su podbacili gotovo svi glavni šuteri u redovima Kolubare, sa izuzetkom kapitena Simića, pa je ekipa trenera Marka Dimitrijevića ovu utakmicu završila sa svega 17 odsto uspešnosti šuta izvan linije 6,75 metara (5/28).

Kragujevčani su, pak, dobro podesili nišan, pa su tako pogodili čak 14 trojki iz 29 pokušaja (48 odsto), što im je na kraju krajeva i donelo prevagu na ovoj utakmici.

Na početnu seriju Radničkog od 6:0, ekipa Kolubare je odgovorila sa sedam poena u nizu za 7:6. Bio je to uvod u period rezultatskih oscilacija koje su potrajale sve do isteka uvodne deonice.

Šumadinci su u drugu četvrtinu ušli sa četiri poena „viška“ (26:22), da bi nakon trojke Mekbrajda otišli na maksimalnih „plus osam“ (33:25), ali su Lazerevčani serijom poena kapitena Simića sa linije slobodnih bacanja ponovo uspostavili rezultatsku ravnotežu, prišavši na svega pola koša zaostatka (33:32).

Trojkom raspoloženog Simića, ekipa Kolubare sredinom ovog perioda igre dolazi do preokreta i dva poena prednosti (42:40), ali je finiš ove deonice ipak pripao učenicima trenera Ivice Vukotića, koji serijom 12:2 vraćaju maksimalnih „plus osam“ (52:44).

Početak trećeg perioda igre obeležio je sjajni Andreja Stevanović, koji je maltene sam odveo Radnički na dvocifrenu distancu (64:48). Pokušavali su domaći u nastavku utakmice da vrate zaostatak u jednocifrene okvire, ali im raspucani Kragujevčani to nikako nisu dopuštali i uspeli su da sačuvaju stečenu prednost do isteka svih četrdeset minuta igre.

Andreja Stevanović bio je bez svake sumnje „prva violina“ Šumadinaca na ovoj utakmici. Fantastični košgeter Radničkog meč je završio sa 33 postignuta poena, uz čak 8 pogođenih trojki iz 15 pokušaja.

Daleko iza njega po učinku našli su se kapiten Raško Katić sa 16 poena i 7 skokova, poslovično dobri Stefan Đorđević, koji je nanizao 12 poena, uz 8 uhvaćenih lopti, dok su po 10 poena upisali Miloš Macura, Nikola Veljović i Matija Popović, koji je imao i 8 skokova.

Jedina svetla tačka u ekipi Kolubare bio je kapiten Nikola Simić sa 32 poena (4/8 šut za tri poena), Libanac Žad i Vitković postigli su po 12, dok je Luka Gašić zastao na 10 postignutih poena.

Tri kola pre kraja takmičenja u Košarkaškoj ligi Srbije košarkaši Radničkog zauzimaju solidnu osmu poziciju na tabeli, sa učinkom od 11 pobeda i 16 poraza.

Kragujevčani sada imaju četiri pobede više od poslednjeplasiranog Pirota, koji doduše ima dve utakmice manje u odnosu na Šumadince, dok ekipi Dunava iz Starih Banovaca beže tri pobede, uz bolju koš razliku u međusobnim odmeravanjima snaga.

Jasno je da je ekipa trenera Ivice Vukotića ovom pobedom faktički osigurala opstanak u ligi i da će i naredne sezone biti deo elitnog karavana.

Sledeću utakmicu košarkaši Radničkog igraju u subotu, 27. marta, protiv Dinamika u Beogradu.

KOLUBARA – RADNIČKI  77:99 (22:26, 26:28, 16:22, 13:23)     

LAZAREVAC
Dvorana:
SRC „Kolubara“.
Igrano bez prisustva publike.
Sudije
: I. Stefanović, S. Ćalić, V. Živković.

KOLUBARA: For 3, Šparović, S. Sinđelić, Vuletić 3, Žad 12, Vitković 12, Simić 32, Gašić 10, V. Sinđelić, Đorđević 1, Cojbašić, Plavša 4. Trener: Marko Dimitrijević.

RADNIČKI: Jovanović, Popović 10, Nedeljković, Dimovski 2, Stevanović 33, Glišović, Katić 16, Veljović 10, Mekbrajd 6, Đorđević 12, Macura 10. Trener: Ivica Vukotić.

 

 

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar