Košarkaši Radničkog očitali lekciju Vojvodini

Veliku pobedu izvojevali su košarkaši kragujevačkog Radničkog u premijernoj utakmici 9. kola Košarkaške lige Srbije. Učenici Igora Todorovića pružili su još jednu odličnu partiju u svom „SBB Jezeru“ ove sezone i uspeli da savladaju do ovog kola neporaženu novosadsku Vojvodinu  sa 77:63 (20:7, 18:12, 16:26, 23:18).

Stigli su Novosađani u srce Šumadije sa željom da produže niz od sedam uzastopnih trijumfa i potvrde epitet lidera na tabeli. Sačekali su ih izuzetno spremni i motivisani Kragujevčani, koji su ekipi trenera Miroslava Nikolića priredili neprijatno iznenađenje i održali joj jedan ozbiljan košarkaški čas u trajanju od četrdeset minuta.

Posle dužeg vremenskog perioda trener Radničkog Igor Todorović konačno je mogao da računa na sve igrače u svom rosteru, s obzirom da su se u ekipu vratili oporavljeni Andreja Stevanović i Stefan Đorđević. Stevanović je pokazao da će mu biti potrebno određeno vreme da dostigne nivo forme pre povrede zgloba koja ga je udaljila sa parketa više od mesec dana, dok je Stefan Đorđević, koji je nedavno preležao koronavirus, zaigrao u samoj završnici meča, kada je pitanje pobednika već uveliko bilo rešeno.

Pred sam početak utakmice u „SBB Jezeru“, minutom ćutanja odata je pošta blaženopočivšem patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Irineju Gavriloviću i nedavno preminulom mladom kragujevačkom košarkašu Janku Tanasijeviću, koji je u jednom periodu svoje karijere nosio dres Radničkog.

Na prve poene čekalo se puna dva minuta, a onda su Kragujevčani serijom 7:0 jasno dali do znanja protivniku da se oni pitaju u svojoj dvorani. Ekipa Vojvodine je izuzetno loše šuterski ušla u utakmicu i prvu trojku uspela je da postigne tek u poslednjem minutu prve četvrtine, i to posle jedanaest neuspešnih pokušaja. Naravno, Šumadinci su loše napadačko izdanje gostiju u uvodnoj deonici iskoristili da na prvi obavezni predah odu sa dvocifrenom prednošću – 20:7.

Nije se puno toga promenilo u narednom periodu igre. Gosti su u jednom trenutku uspeli da stignu do jednocifrenog zaostatka (25:16), ali je ovaj nalet Novosađana prekinuo kapiten Radničkog Raško Katić sa četiri uzastopna poena. Bio je to samo uvod u seriju Kragujevčana od 13:0 za maksimalnih „plus 22“ (38:16) pred odlazak na petnaestominutni odmor.

Držali su učenici Igora Todorovića stvari pod svojom kontrolom i u većem delu treće četvrtine, ali u finišu ove deonice gosti sa par dobrih odbrana i lakih poena pod obručem dolaze do daha i još jednom prilaze na devet poena zaostatka (54:45).

Kada su na startu poslednje četvrtine Novosađani prišli sa „minus sedam“ (54:47), konačno se upalila crvena lampica u redovima domaćina. Dve uzastopne trojke Dumića i Popovića trgle su Kragujevčane iz letargije, da bi nakon solo partiture Đorđa Milosavljevića Radnički ponovo bio na bezbednoj rezultatskoj distanci (65:49).

Nastavili su Šumadinci da zatrpavaju koš lidera na tabeli, koji je ponovo ušao u vrtlog „praznih minuta“, pa je razlika neprestano rasla u korist ekipe trenera Igora Todorovića. Pred ulazak u poslednji minut na semaforu je stajalo 77:56 u korist Radničkog, što je bio signal za stratega Kragujevčana da u igru pošalje mlađe snage, za koje je svaki odigrani minut u ovom rangu takmičenja zlata vredan na polju daljeg napretka i podizanja samopouzdanja.

Novosađani su to iskoristili da makar malo ublaže poraz, tako da je utakmica okončana rezultatom 77:63 u korist domaćina.

Matija Popović pružio je još jednu fenomenalnu partiju u dresu Radničkog i drugu utakmicu zaredom završio sa dvocifrenim brojem poena i skokova – 21 poen, 13 skokova. Bio je ovo četvrti dabl-dabl sjajnog Čačanina u tekućoj sezoni, koji iz utakmice u utakmicu pokazuje da je trenutno jedan od najboljih igrača lige na svojoj poziciji.

Idealne saradnike Popović je imao u kapitenu Rašku Katiću i plejmejkeru Filipu Dumiću, koji su ubacili po 17 poena. Katić je pored dvocifrenog poenterskog učinka uspeo da zabeleži 7 skokova i isto toliko asistencija, dok se Dumić može pohvaliti odličnim procentima šuta za tri poena (5/8).

Zapaženu rolu u pobedi kragujevačkog tima imao je i Đorđe Milosavljević, koji je zavidno popunio sve statističke kolone – 14 poena, 8 skokova i 5 asistencija.

Kod gostiju iz Novog Sada najraspoloženiji za igru bio je kapiten Krsto Bjelica sa 15 poena, dok je Nikola Gaćeša ubacio dva poena manje – 13, uz 8 uhvaćenih lopti.

Mislim da dobra igra u odbrani predstavlja ključ naše pobede u ovoj utakmici. Takođe, dobro smo trčali, imali odličan balans između centarske i bekovske linije, tako da je ovo po meni jedna od naših najboljih utakmica ove sezone, smatra najbolji pojedinac susreta Matija Popović.

I trener kragujevačkog tima Igor Todorović apostrofira odbranu kao najvažniji segment igre  koji je prevagnuo utakmicu na stranu njegove ekipe.

Uspeli smo da jedan sjajan tim kao što je Vojvodina svedemo na svega 63 postignuta poena. Pri tom su nam u prvom poluvremenu ubacili samo 19 poena, što je zaista podatak koji može da nas raduje. Mi smo u poslednje vreme malo izmenili način rada na treninzima i stavili nešto veći akcenat na odbranu, i to je očigledno dalo željeni efekat. Znali smo tačno od samog početka utakmice šta želimo, gde treba da napadnemo protivnika i gde možemo da napravimo višak u napadu. Moji igrači su sve to lepo iskontrolisali i na kraju došli do izuzetno vredne pobede protiv odlične ekipe Vojvodine, izneo je svoje viđenje ovog meča trener Radničkog.

Ekipa Vojvodine je nakon sedam uzastopnih pobeda konačno osetila gorčinu poraza na gostovanju u „Jezeru“. Malo toga je Novosađanima polazilo za rukom u duelu sa raspoloženim Kragujevčanima, a posebno su zabrinjavajući bili procenti šuta.

Težak poraz, ujedno i prvi za nas u ovoj sezoni. Mišljenja sam da odbrana nije toliko loše funkcionisala, koliko smo imali problema u napadu. Lopta jednostavno nije htela u koš, promašivali smo šuteve čak i iz otvorenih pozicija, tako da smo zasluženo izgubili, kratko je prokomentarisao kapiten Vojvodine Krsto Bjelica.

Strateg Vojvodine Miroslav Nikolić kaže da se ovako slabe utakmice dešavaju s vremena na vreme svakoj ekipi, ali da je bitno iz nje izvući pouke, kako se nešto slično ne bi ponovilo u nekom od narednih kola.

Ovako slaba utakmica dogodi se svakoj ekipi jednom u godinu dana. Nismo bili raspoloženi u šutu, iako je Radnički provocirao taj naš šut za tri poena. Mi smo do ovog meča igrali jako dobro, dobili sve utakmice, tako da moramo podići glavu, izvući pouke iz ovog poraza i što pre se vratiti na pobednički put, konstatovao je Nikolić.

Bila je ovo druga uzastopna, a ukupno peta pobeda za kragujevački sastav u tekućoj sezoni, koji je sada uhvatio priključak sa ekipama iz gornjeg dela tabele.

Novi takmičarski izazov košarkaše Radničkog očekuje u sredu, 25. novembra, na gostovanju ekipi Dunava u Starim Banovcima.

KK RADNIČKI – KK VOJVODINA  77:63 (20:7, 18:12, 16:26, 23:18)

KRAGUJEVAC
Dvorana:
„SBB Jezero“
Gledalaca:
/.
Sudije: I. Belošević, S. Prpa, N. Vlahović.

KK RADNIČKI: Jovanović, Popović 21, Dumić 17, Nedeljković 6, Milosavljević 14, Dimovski, Stevanović 2, Glišović, Katić 17, Veljović, S. Đorđević. Nije igrao: Jocić. Trener: Igor Todorović.

KK VOJVODINA: Nikolić 5, Banjac, Beslać 2, Marić 4, Gaćeša 13, Bjelica 15, Jovović 5, Savić 8, Rakićević 7, Zarić 4. Nisu igrali: Mandić i Kumović. Trener: Miroslav Nikolić.

Post Author: Milan

Ostavi komentar