Dašak nostalgije na “Čika Dači”: Radnički 1923 i Željo remizirali u prijateljskom susretu

Prijateljska utakmica između kragujevačkog Radničkog 1923 i sarajevskog Željezničara na stadionu “Čika Dača” okončana je remijem – 1:1 (1:1). Rezultat sam po sebi nije preterano važan, koliko činjenica da je ova utakmica odškrinula vrata međusobne saradnje i sportskog prijateljstva između ova dva kluba.

Listajući stranice istorije kragujevačkog i sarajevskog kluba mogu se uočiti brojne podudarnosti. Pored toga što su maltene vršnjaci (Željezničar je osnovan 1921, a Radnički 1923. godine), oba kluba je iznedrila radnička klasa, pa stoga i ne čudi što su Željo i Radnički od trenutka svog osnivanja stekli ogromnu popularnost, koja je vremenom prevazišla lokalne okvire.

Jedna od niti koja povezuje ova dva kluba je i Dušan Simić, jedan od najboljih igrača Radničkog tokom osamdesetih godina prošlog veka, koji je jedan deo svoje karijere proveo i u dresu tima sa Grbavice. Upravo je popularni Duca izveo početni udarac na današnjoj utakmici i pobrao ovacije prisutne publike, koja još uvek pamti njegove fudbalske bravure u dresu Radničkog.

Nakon što je Simić izveo početni udarac, direktor Radničkog 1923 Nikola Fržović i prvi čovek Željezničara Nazif Hasanbegović razmenili su simbolične poklone, da bi potom sudija Stanko Ostraćanin iz Kraljeva ozvaničio početak utakmice.

Na samom terenu nije bilo previše zanimljivih detalja. Gosti iz Sarajeva su na startu utakmice dva puta ozbiljno zapretili preko agilnog Subašića, pre nego što su u 15. minutu stigli do vođstva. Zdunić je prošao po desnoj strani, a onda kao na tacni poslužio Petra Boju, kome nije bilo teško da sa udaljenosti od par metara ubaci loptu u mrežu.

Prenuli su se potom i Kragujevčani, zapretili preko Dragutinovića, koji je iz izgledne pozicije šutirao glavom preko gola, da bi u 33. minutu uspeli da stignu do rezultatskog egala. Posle gužve u kaznenom prostoru Željezničara, lopta je došla do Saše Jovanovića, jednog od trojice momaka koji se nalaze na probi u redovima kragujevačkog superligaša, koji je dobro odmerenim i preciznim udarcem šalje u donji levi ugao.

U drugom poluvremenu je tempo igre značajno opao, tako da, izuzev pokušaja Vićentijevića i Ristovića iz prekida, odnosno visokog Milanovića nakon kornera u finišu utakmice, nije bilo previše uzbuđenja pred oba gola, pa je prvi međusobni susret Radničkog 1923 i Željezničara nakon više od četiri decenije okončan bez pobednika.

Treba napomenuti da je stručni štab Radničkog 1923 na današnjoj utakmici pružio priliku pretežno igračima sa manjom minutažom u dosadašnjem delu takmičenja, kao i trojici momaka koji se nalaze na probi, a to su Saša Jovanović, Milan Milanović i Nikola Gluščević.

Obe ekipe se nakon ove utakmice okreću predstojećim obavezama u nacionalnim prvenstvima. Radnički 1923 će 11. septembra na svom “Čika Dači” ugostiti lidera Linglong Super lige Srbije, ekipu beogradskog Partizana, dok će Željezničar samo dan kasnije gostovati Širokom Brijegu u utakmici 8. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine.

RADNIČKI 1923 – ŽELJEZNIČAR 1:1 (1:1)

KRAGUJEVAC
Stadion: “Čika Dača”.
Gledalaca: 500.
Sudija: Stanko Ostraćanin (Kraljevo).
Strelci: Jovanović u 33. minutu za Radnički 1923, a Bojo u 15. minutu za Željezničar.

RADNIČKI 1923: Leković, Milanović, Damjanac, Varjačić, Vićentijević, M. Vidović, Arsenijević, Kovačević, Jovanović, Dragutinović, Trifunović. Igrali su još: Žunić, Rašo, Lakićević, Milikić, Gvozdenović, Ilić, Ristović, Gluščević, Ristić i Kovinić.

ŽELJEZNIČAR: Bender, Blažević, Kosorić, Vrhovac, Vištica, Crnčević, Mekić, Subašić, Bojo, Mujezinović, Zdunić. Igrali su još: Hrelja, Beća, Bekrić, Drina i Jaganjac.

Post Author: Milan

Ostavi komentar