Zbog protesta odbornika Slađana Rakića prekinuta sednica Skupštine grada

Redovna sednica Skupštine grada Kragujevca, na kojoj se odlučuje o budžetu grada za 2022. godinu, bila je prekinuta na dva i po sata, pošto je odbornik Slađan Rakić odbio da se udalji sa govornice.

Rakić se na ovaj vid protesta odlučio jer mu nije dozvoljeno da prema zakonu prisustvuje pripremama za zasedanje.

– Već duži vremenski period sam zaposlen u JKP „Šumadija“ i moji pretpostavljeni mi ne dozvoljavaju da dolazim na sednice skupštinskih odbora. O tome sam više puta obavestio predsednika Skupštine grada, gospodina Petrašinovića. On je u početku izvršio uticaj i bio je dogovor da mi omoguće dva puta po dva sata, zatim je dogovor prekršen i bilo je jednom po sat i po, da od skoro ne mogu da odsustvujem ni toliko

On je dodao da su time povređeni poslovnik i zakon i najavio blokadu govornice sednice Skupštine.

– Ako vi meni ne možete da obezbedite da zastupam građane koji su me birali, ne možete ni vi da držite sednicu Skupštine grada, ja ostajem ovde do kraja, ne pomeram se sa ove govornice.

Predsednik Skupštine grada, Miroslav Petrašinović izrekao je dve opomene Rakiću, a nakon glasanja i meru udaljenja sa sednice. Kako je ovaj odbio da se udalji sa govornice, sednica je prekinuta.

Na kolegijumu šefova odborničkih grupa potom je jednoglasno doneta odluka da se privrednim društvima, javnim preduzećima, javno-komunalnim preduzećima, ustanovama, preduzetnicima i drugim oblicima pravnog organizovanja, gde odbornici Skupštine grada imaju radni odnos, uputi dopis kojim će se obavezati da poštuju članove poslovnika i omoguće odbornicima da učestvuju u radu Skupštine.

Nakon što je predsednik Skupštine grada pročitao ovu odluku, Rakić se udaljio od govornice i sednica je nastavljena.

Post Author: Milan

Ostavi komentar