Veroljub Stevanović: Odgovorna lokalna vlast ne zavisi od republičke

Ukoliko ste posvećeni poslu, odgovorni, okruženi dobrim operativnim timom, lokalna vlast ne mora da zavisi od republičke, rekao je u emisiji Probudi se Nove S Veroljub Stevanović, lider Zajedno za Šumadiju.

Stevanović kaže da pobeda opozicije na lokalnim izborima može da bude „otvaranje Pandorine kutije“. Podsetio je na 1996. godinu, kada je koalicija Zajedno u Kragujevcu osvojila vlast, nasuprot republičkoj Slobodana Miloševića:

  • Nas su smatrali okupatorskom vlašću. Izazov jeste veliki, ali su promene moguće. Srbija ima ljude koji to mogu da iznesu. Sada imate najgoru vlast, koju ste imali na lokalu, i u Kragujevcu i u Nišu. Budžeti i Niša i Kragujevca dovoljni su da se ono što građani od nas očekuju, i ostvari.

Stevanović je podsetio da je budžet kragujevca 12 milijardi dinara, dok su transferna sredstva koja stižu iz republičkog budžeta ispod 500 miliona dinara.

  • Važni projekti mogu da se urade sopstvenim sredstvima, čak i kada su u nadležnosti Republike. U vreme vlasti Zajedno za Šumadiju u Kragujevcu je izgrađena zgrada Hitne pomoći, ambulanta broj 4, fiskulturna sala Druge gimnazije… Znači, može, bez obzira koliko vas podstiču.

Pitanje je, kaže Stevanović, šta nova vlast nasleđuje posle odlaska Srpske napredne stranke u lokalnim sredinama:

  • Bitna je odgovornost, tim koji se okupi. Ne postoji teži posao, nego biti gradonačelnik. Mora da se razgovara sa građanima, ne mogu da se reše svi problemi, ali moraju da se rešavaju svi problemi.

Stevanović kaže da razume saradnju lokalnih samouprava sa Vladom Republike Srbije, ali da saradnja ne bi smela da znači „utapanje“ u politiku republičke vlasti.

Post Author: Milan

Ostavi komentar