Veliki broj Kragujevčana prisustvovao protestu „Srbija protiv nasilja“ održanom na Đačkom trgu

Nekoliko hiljada Kragujevčana prisustvovalo je protestu „Srbija protiv nasilja“ održanom u Kragujevcu juče u 18 časova.

Đački trg je bio tesan da primi sve ljude koji su tokom samog protesta dolazili i čini se da ja najveći broj bio prisutan upravo u trenutku kada se krenulo u šetnju ulicama grada.

Prethodno je profesorka srpskog jezika Marija Blagojević u obraćanju prisutnima rekla da nije ni slutila “da će se Radoje Domanović po ko zna koji put naći među Srbima”, i da kao profesor književnosti i dalje govori sa ushićenjem o njemu, ali da ni najmanje nije srećna “što je opet toliko bolno aktuelan”.

Ona je ocenila da u Srbiji vlada sistem “koji obezvređuje dobre đake a dodvorava se lošima”, i da je odlukom o ranijem završetku godine pokazao da ima još šta da ponudi.

– Imali smo odluku o ranijem završetku godine koja nam je servirana iz medija, bez konsultacija sa važnim i nezaobilaznim partnerima, roditeljima i nastavnicima, rekla je Blagojević.

Student Marko Mijailovic je rekao da su se Kragujevčani okupili zato što im je dosta nasilja, korupcije i kriminala.

– Ovde smo da tražimo pravdu i promovisanje pravih vrednosti. Porast nasilja nad ženama je prava slika ovog tužnog društva koje vode nasilnici. Da li je budućnost naše države da nam mladi masovno odlaze, da li je to taj čuveni slogan “Za našu decu”, upitao je Mijailović.

Građanima se obratio i glumac Knjaževsko srpskog teatra Dušan Stanikić.

Okupljeni na protestu su govornike često prekidali skandiranjem “Ostavke” i “Vučiću odlazi”, kao i zvižducima kada su pominjana imena visokih funkcionera Srpske napredne stranke.

Vijorila se jedna državna zastava i podignuto nekoliko transparenata: “Siđi AV i Ana, Siđi Mariću”, “Vratite oteto – penzije”, “Kragujevac protiv nasilja” i drugi.

Nakon šetnje ulicama grada, nezadovoljni građani blokirali su raskrsnicu kod Velikog parka.

Skupu su prisustvovali i članovi i funkcioneri opozicionih političkih stranaka u gradu, mahom potpisnika sporazuma o saradnji protiv SNS-a, poput SSP, DS, Zajedno, NS, Srce, PSG i drugih.

Post Author: Milan

Ostavi komentar