Trag dinastije Nikolić neizbrisiv, šteta nanadoknadiva

Nikola Dašić, novi gradonačelnik Kragujevca radikalno promenio odnos prema građanima, javnosti i događajima u šumadijskoj prestonici, u odnosu na svog kuma i prethodnika Radomira Nikolića.

– Na kragujevačkoj političko – medijskoj sceni desilo se, odnosno dešava se ono što je do skora bilo gotovo nezamislivo, maltene “čudo neviđeno”, oličeno u informaciji da je novi gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, upravo razgovarao sa kragujevačkim novinarima, i to onima okupljenim u lokalnom “Medijskom skloništu“, koji su tradicionalno kritički nastrojeni prema svakoj vlasti, osim onoj kojoj je na čelu bio Veroljub Stevanović. Indikativno je i da je Dašić, kako su preneli šumad ijski portali, sa nezavisnim kragujevačkim žurnalistima razgovarao na “njihovom terenu”, u prostorijama “Medijskog skloništa”, koje su urednici i novinari lokalnih medija: nedeljnika “Kragujevačke novine“, Radija Zlatousti, „Glasa Šumadije“, radijske emisije „Iz glave“, te Udruženja „Res Publika“ , pre koju godinu osnovali ne bi li tako organizovani nekako preživeli izostanak svake komunikacije sa gradskom upravom, na čelu sa bivšim gradonačelnikom Radomirom Nikolićem, i mnogo više besparicu, pošto Nikolić junior, to jest sin bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, za vreme svoje šestogodišnje „vladavine“ nijednom nije raspisao konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja, iako mu je to bila zakonska obaveza.
Kragujevac je bio jedini grad, i jedna od retkih, ako ne i jedina lokalna samouprava u Srbiji, u kojoj šest godina zaredom nije raspisivan konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja. Voljom Nikolića , sav novac iz gradskog budžeta koji je bio namenjen medijima , godinama unazad dodeljivan je ekskluzivno podržavljenoj Radio televiziji Kragujevac. S druge strane, Nikolić se nije se ni obraćao javnosti, osim u retkim prigodama, i to isključivo posredstvom RTK, za koju pare nije žalio. Nešto učestalije se, doduše, oglašavao pred kraj mandata, i to mahom neslavno, te će Šumadincima i domaćoj javnosti dugo još ostati u sećanju njegova (Nikolićeva) „antologijska“ izjava da je narodu, koji ne poštuje mere vlasti za suzbijanje kovida 19, „potrebna motka“.
Ali, Radomir Nikolić, kao i otac mu Tomislav, već je politička prošlost, barem u Šumadiji, a ono što je primetno i onima koji nisu preterano zainteresovani za zbivanja na šumadijskoj javnoj sceni, jeste da se kum „dinastije Nikolić“ i novi kragujevački gradonačelnik Nikola Dašić, iz milja zvani Luftika, kao što smo već naveli, dijametralno drugačije ponaša i odnosi prema građanima, medijima i događajima u centru Šumadije od svog prethodnika. Toliko drugačije da to prosto „bode oči“… Tako su urednici i predstavnici “Kragujevačkih novina”, “Glasa Šumadije”, Radija Zlatousti, emisije “Iz glave” i udruženja Res Publika, od gradonačelnika Dašića upravo, kako je preneto sa sastanka u “Medijskom skloništu”, dobili čvrsta uveravanja da će on, kao i njegovi saradnici, biti otvoreni za saradnju sa svim medijima, bez diskriminacije i da će obraćanja javnosti postati redovna praksa. Novi gradonačelnik je obećao i da će konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa za 2021. sigurno biti raspisan i pritom prihvatio predlog novinara da to bude nakon usvajanja budžeta, odnosno početkom naredne godine.
Za razliku od svog prethodnika Radomira Nikolića, koji je godinama apsolutno i bezobrazno ignorisao sve zahteve sugrađana da sa njima razgovara o njihovim ili problemima onih koje zastupaju, te je ostalo zabeleženo da su kragujevački Romi koji su svojevremeno zbog nečeg protestovali ispred zgrade kragujevačke uprave, na novinarsko pitanje, “da li ih je primio gradonačelnik Nikolić”, uzvratili: “Dal ste normalni, pa on ne prima ni Srbe, a kamoli nas Cigane”, Dašić od nedavno, svakog ponedeljka ujutro, razgovara sa Kragujevčanima koji traže i očekuju nekakvu pomoć od gradske vlasti. Istovremeno, Dašić je, opet za razliku od svog prethodnika, gotovo napadno prisutan na brojnim javnim događajima i manifestacijama u šumadijskoj prestonici. Ima ga čak i na događajima na kojima, smatra se u delu javnosti, gradonačelniku možda i nije mesto.
Ovo, međutim, nikako ne znači da Dašićev prethodnik i kum, Radomir Nikolić, uprkos autističnom odnosu prema javnosti i problemima grada i sugrađana, nije ostavio nikakvog traga na kragujevačko-šumadijskoj javnoj sceni. Naprotiv, on i otac mu, Tomislav Nikolić, ostavili su trajan “beleg” i ostaće, verovatno, “vo vjeki vjekov” upamćeni po tome što ni prstom nisu mrdnuli da se Kragujevac i njegovo šumadijsko okruženje nađu na infrastrukturnoj mapi Srbije. Tomislav i Radomir Nikolić, prema proceni preovlađujućeg dela šumadijske javnosti, najodgovorniji su za to što je u vreme vlasti Srpske napredne stranke na svim nivoima u državi, Kragujevac definitivno postao infastrukturno, odnosno saobraćajno “slepo crevo” Srbije. Kragujevac je, danas i ovde, jedino veće mesto (ne grad) u državi, koje se ne nalazi ni na jednom od izgrađenih ili projektovanih koridora i savremenih drumskih i železničkih saobraćajnica u Srbiji i na Balkanu. Nekakvi puteljci kojima treba da bude povezan sa koridorima 10 i 11, ako bude, tek su “zamazivanje očiju” i prikrivanje istine da Šumadincima, voljom vrha naprednjačke vlasti, pre svih Aleksandra Vučića i resorne ministarke Zorane Mihajlovič, delom i Čačanina Velimira Ilića koji je svoje ministrovanje u sektoru infrastrukture i saobraćaja, i sa naprednjacima i pre njih, vešto iskoristio da od Čačka napravi stecište modernih saobraćajnica, ostaju da žive u najizolavanijem delu države koju su, početkom 19. veka, upravo u šumadijskom delu Srbije počeli da stvaraju njihovi preci.
Nikakav aktivizam i “kopreativnost”, ili kooperativnost, gotovo da je svejedno, njihovog kuma Nikole Dašića neće moći da promeni tu činjenicu. Naprotiv!

Piše : Zoran Radovanović

Post Author: Milan

Ostavi komentar