Startovala kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“

Performansom „Izlaz“ koji su u Pešačkoj zoni organizovali Prihvatilište za žrtve porodičnog nasilja Centra za razvoj usluga socijalne zaštite “Kneginja Ljubica” u saradnji sa ženskim nevladinim organizacijma „Oaza sigurnosti“ i „Alternativni krug“, obeležen je početak Kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

„Izlaz“ je deo programskih aktivnosti kojim obeležavamo početak ovogodišnje kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembar izabran je za početak kampanje koja se završava 10. decembra, Međunarodnim danom ljudskih prava. Time je na simboličan način povezan problem nasilja nad ženama sa ljudskim pravima. Pored ova dva datuma kampanja uključuje i druge značajne datume kao što su 29. novembar – Međunarodni dan zaštitnika ljudskih prava žena, 1. decembar – Svetski dan borbe protiv SIDE i 6. decembar kada se obeležava godišnjica Montrealskog masakra, kaže Snežana Stevanović, direktorka Centra.

Prema njenim rečima u okviru kampanje održaće se niz stručnih skupova u Kragujevcu i Beogradu, brojne edukativne radionice za žene žrtve porodičnog nasilja ali i radionice na temu prevencije nasilja za učenike osnovnih i srednjih škola. Likovnu radionicu za članice neformalnog udruženja „Nadini susreti“ održaće umetnik Petar Mošić.

U Kampanju 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama iz godine u godinu uključuje se sve veći broj pojedinaca i udruženja koji podržavaju borbu protiv svih oblika nasilja prema ženama, a cilj i poruka su uvek isti – da se podigne svest o fenomenu nasilja, pruži podrška žrtvama, da se radi na smanjenju i prevenciji nasilja, ali i pozovu nadležni da sprovode zakone i međunarodne deklaracije.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar