SSP : Sjaj i beda naselja „Stara radnička kolonija“

Povodom pisma koje su građani Kolonije dostavili Inicijativnom odboru SSP u Kragujevcu, ogranak te stranke u Kragujevcu se obratio javnosti i dostavio pismo na uvid, koje prenosimo u celini :

„Zbog evidentnog manjka sluha nadležnih gradskih službi za rešavanje tekućih problema u gradu, građani su počeli da se za pomoć obraćaju kragujevačkom odboru Stranke slobode i pravde, u nadi da ćemo ih mi čuti i javno progovoriti o opštem javašluku koji u pomenutim službama vlada. Tendencija građana da nam se obraćaju za pomoć je sve učestalija i mi to tumačimo kao indikator da će do lokalnih izbora morati da dođe mnogo ranije nego u redovnom stanju stvari. Ovde prenosimo pismo grupe građana iz naselja Kolonija u celosti.

***

Građani ulica Miodraga Miljkovića-Zekinca i Ljubićske, koje se nalaze u neposrednoj blizini velelepnog TC ”Plaza” izražavaju najdublje nezadovoljstvo tretmanom od strane lokalne samouprave. Naime, radi se o tome da nam je vrlo često uskraćeno pravo na uredno snabdevanje vodom.

Ovo naselje je ugroženo stalnim, sve češćim pucanjem vodovodnih cevi, kako u ulicama u kojima živimo tako i u ulici Obilićevoj, na koju ulica Zekinčeva izlazi. Kvarovi su toliko učestali da je to postalo baš nepodnošljivo, pitanje je samo da li će cev pući na vrhu, na sredini ili na kraju ulice.

Samo u prethodnih petnaestak dana u Zekinčevoj ulici cev je pukla na dva mesta i to tri puta. Zamislite porodicu u gradu u 21. veku koja za vikend nema vodu. Da budemo precizni, negde u subotu po podne voda je puštena, ali ona naravno nije za upotrebu još jedno sat dva. Vodu imamo čak celu nedelju, a već u ponedeljak u ranim jutarnjim satima gejzir izvire na drugom mestu, ispred zgrade br.7 u Zekinčevoj ulici, a stanovnici “plivaju” po ulici do posla. U neko doba stiže i mnogobrojna ekipa na intervenciju, pretpostavljamo iz „Vodovoda“. Nakon sati i sati popravke, iza sebe ostavljaju haos. Pretpostavljamo da su i sami svesni svojih popravki „drži bure vodu dok majstori odu“ narodski rečeno, jel koliko sutra cev je pukla na istom mestu, a mi naravno ponovo bez vode.

Kao što rekosmo, nakon intervencije u ulici je haos, rupe prekrivene nekim žutim peskom koji treba da rasture i utabaju kola koja će tuda prolaziti. U ostalom, to može i sada da se vidi sa slika koje vam šaljemo.

Ovaj nas problem nije nažalost od juče. Još 2015. godine preko MZ „Kolonija“ obratili smo se direktoru „Vodovoda“ smatrajući da je to u njihovoj nadležnosti. G-din direktor nam je uredno odgovorio da će naš problem biti rešen kada i u celom gradu, a na našu konstataciju da se u 21. veku radi o azbestnim cevima i da se kvarovi otklanjaju nabijanjem drvenog klina u cev, dobili smo odgovor da je to uredu.

Imamo nezvanična saznanja da se u pojedinim delovima grada vodovodna mreža menja, pa se pitamo šta još treba da se desi pa da konačno i naše naselje dođe na red da nam se reši jedno od egzistencijalnih pitanja za normalan život u 21-om veku.

Počeli smo da zbijamo šale na svoj račun, „kupaćemo se za vikend, ako bude vode“.

Do duše odgovorni su se dosetili još jedne stvari, da bi bilo što manje pucanja cevi, pritisak vode je smanjen maksimalno, pa dok napunimo sve balone i kante koje svi držimo na terasama za svaki slučaj prođe večnost.

A sve ovo u 21. veku, u vreme pandemije korona virusa, zamislite!

U periodu koji je za nama, obraćali smo se nadležnima za rešenje problema, ali na žalost oni nisu imali volje da nas čuju i pomognu. Zato se sada obraćamo vama kao opoziciji u nadi da ćete nas bar vi čuti i pomoći nam da rešimo ovaj problem.

Ogorčeni građani dela naselja Kolonija“

 

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar