SSP : Radnici FIATA preko noći ostali na ulici

Povodom dešavanja u FIATU saopštenjem za javnost koje prenosimo u celosti oglasio se Gradski odbor Stranke slobode i pravde. Saopštenje potpisuje Dalibor Jekić predsednik Gradskog odbora SSP-a u Kragujevcu :

Umesto električnog automobila u Kragujevac je brzinom svetlosti stigla vest da se fabrika FIAT zatvara, a zaposleni ostaju bez posla. Upozoravli smo tokom poslednje dve godine da ovaj scenario može da se dogodi fabrici u našem gradu, nažalost ono čega smo se najviše plašili se i dogodilo – doneta je odluka da se obustavi proizvodnja. Nakon skoro 70 godina proizvodnja automobila će biti ugašena, a u maniru SNS-a možemo slobodno reći prvi put u istoriji i ovom prilikom moramo da im se zahvalimo na tome. Ova vest je u udar kako za sve zaposlene kojih je oko 2.500, jer je u njihovim porodicama kojima sledi egzistencijalna neizvesnost, a budućnost grada je ovim potezom više nego zabrinjavajuća.

U istom danu kada se radnicima saopštava da mogu da biraju između otkaza ili da budu upućeni u naredne dve godine na rad u inostranstvo predsednik Vučić na sajmu automobila najavljuje svetlu budućnost auto industrije u Srbiji. Napominjemo da samo 250-300 zaposlenih mogu biti angažovani u inostranstvu, a preko 2000 će biti proglašeno tehnološkim viškom. Do ovakve situacije se došlo zbog nebrige države, ignoranstkog stava prema Fiatu jer za 10 godina niko nije našao za shodno da sedne sa italijanskim partnerima i napravi plan razvoja koji podrazumeva investiranje u novi model. Zbog ovakvog odnosa skup ceh će platiti zaposleni i njihove porodice, a grad Kragujevac će ostati bez značajnog prihoda po osnovu poreza na zarade koji će ostaviti negativne posledice na njegovo funkcionisanje i razvoj. Za odluku se znalo još pre izbora, ali je zamoljeno rukovodstvo da odluku saopšti nakon izbora.

Strah kod Kragujevčana da ne postanemo ponovo dolina gladi je ogroman, takođe i da ovo nije kraj gašanja radnih mesta kako kod komponentaša tako i kod privatnika, zbog pada potrošnje koja će nesumnjivo nastupiti. Stranka slobode i pravde daje punu podršku zaposlenima u Fiatu (FCA Srbija) koji otpočinju svoju borbu za opstanak fabrike i njihovih radnih mesta.

 

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar