SSP : Politička kampanja pod plaštom brige za zdravlje

Povodom Svetskog dana zdravlja ispred ženske mreže SSP Kragujevac, saopštenjem za javnost koje prenosimo u celosti, obratila se Gordana Živanović :

„Svetski dan zdravlja, ove godine se obeležava pod sloganom “Izgradnja pravednijeg, zdravijeg sveta”. Koristim ovu priliku da govorim o tome da postoje uslovi neophodni za zdravlje ljudi, koji su na žalost većini građana teško dostupni. Tu pre svega mislim na zdrav način života, bez stresa, za koji je potrebna zdrava ishrana, fizička aktivnost, boravak na svežem vazduhu u prirodi sa dosta zelenila, održavanje higijene, miran san i odmor. I pre korona krize, usled velikog siromaštva i nezaposlenosti, ove uslove je bilo teško ispuniti. Ipak, Korona je dodatno zakomplikovala stvari.

Vladajuću elitu treba podsetiti da pored Korone, u ovoj državi žive ljudi sa mnogim drugim bolestima na čiji razvoj i pogoršanja utiču uslovi življenja, kao i teško dostupna i neadekvatna zdravstvena zaštita. Zdravstvena zaštita predstavlja osnovno ljudsko pravo kao i pravo na dostupnost tačnih informacija kako na pravilan način voditi računa o zdravlju. U ovom trenutku veliki broj građana gubi životnu bitku sa mnogim drugim bolestima upravo zbog toga što im lečenje i prevencija nisu dostupni. Posledice ovakvog vođenja zdravstvene politike, videćemo za par godina.

Danas je situacija takva da je gotovo nemoguće dobiti osnovnu zdravstvenu uslugu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja ukoliko niste Kovid pacijent. I sve to nas primorava da zdravstvene usluge plaćamo iz svog džepa, a ti troškovi vode ka daljem osiromašenju i onako siromašnih građana i daljem razboljevanju stanovništva.

Mi iz Stranke slobode i pravde smo na samom početku Kovid krize predlagali nadležnima da omoguće da se zdravstvene usluge dobijaju u privatnim ordinacijama o trošku RFZO, upravo iz razloga da bi se rasteretile bolnice i ambulante, a građani dobili neophodne usluge. Za ovaj predlog vlast nije imala sluha.

Slušamo kritike na račun građana i apele na kolektivnu odgovornost za zdravlje, a postavlja se pitanje šta je vlast uradila da bi sprovela mere za očuvanje i unapređenje zdravlja građana i pre pojave Korona pandemije.

Takođe se pitamo šta je to toliko “smešno” nateralo predsednika da kupi tolike respiratore? Postavljamo i pitanje zašto država u cilju sprečavanja, suzbijanja i širenja pandemije nije građanima, ustanovama i pravnim licima poslala pakete za zaštitu od infekcije u vidu alkohola, maski, sapuna…? I na taj način omogućila poštovanje propisanih mera, umesto što se razdragani Predsednik hvali brojem kupljenih respiratora, kao da šalje poruku “Vaše je samo da se razbolite”.

Takođe, u svetlu aktuelnih događaja ne možemo a da se ne zapitamo, da li Predsednik kao „kreator“ naših života, pa i zdravstvene politike, misli da su vitamini bezazleni i da je to jedini način da poboljša kvalitet života i zdravlja? Umesto što penzionerima daruje vitamine koje je državnim parama kupio od svojih ortaka, bolje da je smislio kako da im vrati ono što im je oteo.“

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar