SSP : Kragujevačka istorija nestaje pred očima građana

Povodom požara koji je izbio u kući Ilije Kolovića u Kragujevcu saopštenjem se oglasio Inicijativni odbor SSP Kragujevac :

„Taman kad pomislimo da smo sve videli, da će se loša sreća kragujevačkih kulturno-istorijskih spomenika preokrenuti i da će se nadležni dozvati pameti i preduzeti razumne korake kako bi se prestalo sa njihovom rapidnom devastacijom, desi se neki novi skandal. Kragujevčani kao da žive Dan mrmota, jer previše često se nalazimo u istoj, zdravom razumu nepojmljivoj situaciji. Malo malo pa u Kragujevcu strada neki spomenik od neprocenjivog značaja za kulturu i istoriju grada. Na žalost reakcija uvek bude ista “podigne se dosta prašine”, uskomeša se javno mnenje, ozlojeđeni građani negoduju na mrežama i na tome se završi. Nadležni ćute i niko ne preuzima niti odgovornost, niti bilo kakav korak za rešavanje postojećih problema.

Podsećanja radi, u kratkom vremenskom periodu Kragujevac je ostao bez više objekata od istorijskog i kulturnog značaja. Kuća koja se nalazila u centru grada na atraktivnoj lokaciji, a koja je pripadala Dragoslavu Srejoviću znamenitom arheologu koji je otkrio nalazište Lepenski Vir, umesto da je sačuvana kao spomenik na život i rad tog znamenitog Kragujevčanina, srušena je i na njenom mestu podignuta je stambena zgrada.

Kuća iz 19. veka u kojoj je boravio čuveni pesnik Đura Jakšić, do temelja je srušena , a na njenom mestu izgrađen je objekat koji ni na koji način ne odražava izgled i duh objekta koji je nekada tu stajao, a ni njenog istorijski značajnog stanovnika.

Prilikom iskopavanja terena za podzemnu garažu, oštećen je objekat Gradskih tržnica, kulturno- istorijskog spomenika od izuzetnog značaja za grad. Zubu vremena prepuštena je zgrada Železničke stanice i čuveni vodotoranj, koji je jedan od prepoznatljivih gradskih simbola. Oba ova objekta pod posebnom su institucionalnom “zaštitom”, ali samo na papiru.

Pored toga svedoci smo nemarnog odnosa prema skulpturama u spomen parku “21. oktobar” i u kompleksu Knežev arsenal.

I na kraju, juče je u požaru stradala kuća doktora Ilije Kolovića, istorijski spomenik iz druge polovine devetnaestog veka, po stilu gradnje i starosti izuzetno vredan objekat koja se nalazi u centru grada, takođe na izuzetno atraktivnoj lokaciji.

Jučerašnji požar pored toga što predstavlja uništenje značajnog kulturno istorijskog spomenika, koji je, istini za volju bio u tužnom stanju i pre požara, otvara više pitanja.

 

  1. Čijim nemarom i propuštanjem da radi svoj posao je objekat doveden u stanje u kakvom je bio pre požara?
  2. Kako je moguće da se objekat u kome niko ne stanuje niti služi bilo kojoj svrsi zapali? Ako je ljudski faktor u pitanju, zašto objekat nije bio obezbeđen?
  3. Da li nekome odgovara da objekat od kulturno istorijskog značaja izgori u požaru?
  4. Kako je moguće da u ulici koja je prepoznatljiva po tome sto je u njoj izgrađen veliki broj stambenih zgrada u kratkom vremenskom periodu, u godini dana imamo čak dva požara objekata u javnoj svojini.Poučeni prethodnim iskustvom, znamo da odgovore na postavljena pitanja nećemo dobiti od nadležnih, ali vreme koje je pred nama, svakako će dati neke odgovore. Mi iz Stranke slobode i pravde pozivamo nadležne da pronađu i sankcionišu odgovorne za ovaj nemili događaj, i da najozbiljnije shvate problem nebrige o kulturno istorijskim spomenicima u gradu. Kragujevčani ovo neće zaboraviti ni oprostiti, mi ćemo uvek biti tu da ih podsetimo.

Post Author: Milan

Ostavi komentar