SSP Kragujevac : Zaštitimo kulturno blago grada pre nego što bude kasno

Gradski odbor SSP Kragujevac, nastavio je danas da podseća javnost Kragujevca na neodržana obećanja gradskih vlasti. Danas je na red došao „Knežev Arsenal“ a saopštenje za javnost prenosimo u celini :

„Staze lažnih naprednjačkih obećanja su nas preko Male vage i Tržnice dovele do prostora Kneževog arsenala koji je eklatantan primer natavka urušavanja kulturne baštine grada. U ovom slučaju kulturno industrijske baštine.

Naglašavamo da mi is SSP-a zaista ne pamtimo ovakvo i ovoliko devastiranje kulturnih dobara i ovom prilikom upućujemo apel lokalnoj vlasti da ukoliko nije sposobna da uradi nešto na revitalizaciji i rekonstrukciji ovog kompleksa onda makar da ga obezbede i time spreče njegovo dalje propadanje. Jer ukoliko se to hitno ne učini, Kragujevac će na žalost ostati bez jednog od važnih simbola grada .

Ovaj prostor oživi svega par dana u godini tokom održavanja muzičkog festivala, dok ostalih dana izgleda poprilično apokaliptično, oronulo i zapušteno. Tako da je primetno o njemu niko ne vodi računa već dugo vremena. Polomljena stakla i otpala fasada,urušavanje krovne konstrukcije čine da Arsenal izgleda potpuno ruinirano,što je nedopustivo.

Ako uzmemo činjenicu da ovo mesto odiše istorijom starom 200 godina i da je autentični vojno-industrijski i arhitektonski kompleks,ne samo u Srbiji već i Evropi, zbog čega je i proglašen za kulturno dobro od velikog značaja, onda je još sramniji odnos vlasti ka Kneževom arsenalu..

Tomislav Nikolić je 2015 godine oformio Savet za realizaciju projekta revitalizacije „Kneževog arsenala“. Nikolić je prihvatio je da bude pokrovitelj toga. Od tada je prošlo 6 godina I ništa nije urađeno. Ministarka culture Maja Gojković je takođe nedavno obećala da će se ozbiljno pozabaviti pitanjem Arsenala .. Međutim ni jednu ozbiljnu odluku do sada nismo imali prilike da čujemo.

Obzirom da je autentičnost najstarije srpske industrije sačuvana u neposrednom gradskom jezgru i to predstavlja idealan položaj i sjajan potencijal, za umetničke i turističke svrhe. Ovaj prostor bi morao da bude revitalizovan i valorizovan u kulturne,,umetničke i turističke svrhe. I kao takav bi bio prilično finansijski samoodrživ i postao bi gradski brend.

U Kneževom arsenalu nalazi se muzej „Stara livnica“ , jedan od naših predloga je da se u ovom kompleksu napravi i muzej automobilske industrije kakav Kragujevac i zaslužuje da ima .“

 

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar