SSP Kragujevac : Strogo ne(kontrolisana) železnica

U nastavku svoje kampanje „Stazama lažnih SNS obećanja“, predstavnici SSP-a u Kragujevcu danas su podsetili na obećanja vlasti vezana za železničku stanicu u Kragujevcu. Saopštenje koje prenosimo u celosti, potpisuje Marija Ilić Paunović članica GrO SSP Kragujevac :

„Do nedavno je važila izreka “ ko kiša oko Kragujevca“.
Kragujevac ne zaobilazi više ni kiša ali ga bitne infrastrukturne investicije i dalje zaobilaze u širokom luku. Tako je i sa železničkom stanicom Kragujevac, koja je još jedan u nizu pokazatelja bahatosti i totalnog odsustva svesti za očuvanje kulturne, istorijske i industrijske baštine grada. Železnička zgrada je sagrađena davne 1886 godine i uvrštena je u spomenik kulture. Izuzetan je primer očuvanih građevina sa kraja 19 veka ne samo u Kragujevcu već i u čitavoj Srbiji. Otuda još jednom zapanjuje ponašanje nadležnih prema ovakvom objektu.

U nekoliko navrata bivši direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović, danas poznat kao osuđeni naručioc paljenja kuće novinara Jovanovića u Grockoj, najavljivao je rekonstrukciju i modernizaciju ne samo pruge već i železničke zgrade.

Prilikom jednog od svojih obećanja krajem 2014 godine , Simonović je rekao da ova stanica „ima izvanredne kapacitete i da donosi novac“. Naravno i od tog obećanja je prošlo mnogo godina i ništa se ne dešava.

Takođe u neposrednoj blizini se nalazi i Vodotoranj koji je na zemljištu Železnica Srbije i one bi trebalo taj zaštićeni objekat da obnove. On je danas maltene na ivici da se potpuno uruši.
Vodotoranj je podignut radi potreba železnice odakle su se lokomotive snabdevale vodom. Uz taj prostor sa spoljnje strane je podignut dimnjak, koji nadvisuje ceo toranj, a zidan je istovremeno sa njim , krajem 19 veka.. Jedan je od malog broja očuvanih objekata ovog tipa u Srbiji i simbol je ne samo graditeljkog napretka, već i razvoja železnice na balkanskim prostorima.
Na žalost oba ova objekta rapidno propadaju dok nam vozovi i pruge ili ne rade ili rade u katastrofalnim uslovima a za to vreme vlast ćuti i pravi se slepa .

To što Kragujevac zaobilaze sve važne putne a i železničke saobraćajnice više ne može biti slučajnost a sve to se vrlo negativno odražava na ekonomski razvoj grada, standard i na kraju ono najvažnije život građana Kragujevca.

Apelujemo na vlast i nadležne isntitucije kako lokalne tako i republičke da što pre učine nešto i konačno prestanu da okreću glavu već da rade na očuvanju kulturne i infrastrukturne baštine grada. Jer nastave li ovako, od Kragujevca kakav je nekada bio neće ostati ništa..

Ukoliko oni nisu sposobni,ne žele ili ne mogu da srede i da dovedu u red krucijalno bitne projekte za grad , mi obećavamo da će svaka od stvari pomenutih u stazama lažnih naprednjačkih obećanja biti naši prioriteti počev od onog dana kada vratimo slobodu,pravdu,grad i institucije građanima.“

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar