SSP Kragujevac : Prezaduženi grad ima nerealan rebalans budžeta

Povodom Sednice Skupštine grada na kojoj će se na dnevnom redu naći predlog rebalansa budžeta grada, za tekuću godinu, Inicijativni odbor SSP Kragujevac je izdao saopštenje koje prenosimo u celini :

„Predlog odluke o izmeni Odluke o budžetu grada Kragujevac za 2020. godinu je tehnički je dobro urađen, ali je sa aspekta ostvarenja nerealan. U odluci su definisani prihodi i primanja u visini od 8.265.000.000 dinara i rashodi i izdaci u visini od 8.265.000.000 dinara. Imajući u vidu realizaciju budžeta za 2019. godinu sa potpunom sigurnošću, mi iz Stranke slobode i pravde, tvrdimo da su prihodi i primanja nerealno iskazani i da će realizacija biti za skoro milijardu manja. Podsećamo da je i usvojen budžet za 2020. godinu bio nerealan i u funkciji predizborne kampanje ,a imao je za cilj da pokaže lažnu sliku u gradskoj kasi. Podsetićemo da grad po osnovu kredita duguje blizu 3 milijarde dinara i da će uskoro povući tranšu u visini od 840 miliona dinara. Kada se na to doda dug prema Energetici i EPS-u dolazimo do duga od oko 6 milijardi. Iz navedenog možemo da donesemo zaključak da je grad Kragujevac veoma zadužen.
Rebalans budžeta je samo potvrda izuzetno loše investicione aktivnosti. Možemo slobodno reći da građani Kragujevca ne mogu u narednoj godini da očekuju ništa osim tavorenja i daljeg propadanja grada. Svedoci smo da se ulice rade bez ivičnjaka i kanalizacije, odnosno da budemo precizni, bez projekta, a naravno u cilju nedavne predizborne kampanje. To će imati za posledicu brzo propadanje tih ulica, a na nekima smo samo posle par dana videli da je se asfalt podigao. Takođe, napominjemo da se planirani iznos u predlogu o izmeni Odluke o budžetu koji se odnosi na prihode od poreza na zarade neće realizovati u punom iznosu, iako je umanjen za 103 miliona u odnosu na usvojenu Odluku o budžetu. To je pokazatelj da danas imamo veći broj nezaposlenih što izaziva veliku brigu, taj negativan trend će se na žalost nastaviti i u budućnosti, a zbog celokupne situacije i nečinjenja u prethodnom periodu. Nerealno su planirani i prihodi od poreza na imovinu u iznosu od 1,044 milijarde dinara. Najveća zamerka je ta da nema kvalitetnih investicija u infrastrukturu, investicija u opremanje radnih zona, a imajući u vidu ogroman kapacitet parcele koja je pripadala Strnim žitima. Da su sredstva bila usmerena u industrijske zone danas bismo imali daleko veći broj zaposlenih, a analogno tome i veći prihod po osnovu poreza na zarade.
Šest godina Naprednjačka vlast ne shvata da treba intenzivno da radi na povećanju prihoda i da na taj način ubrzati razvoj grada. Bez obzira na to što sadašnji gradonačelnik želi da napravi otklon od svog prethodnika, za nas u Stranci slobode i pravde je to kontinuitet vladavine Srpske napredne stranke u gradu i nema opravdanja za propuste u prethodnom periodu. Ovaj rebalans budžeta grada Kragujevca, pokazuje nastavak politike ogromnih subvencija u visini od 825 miliona, što čini 10% budžeta. Predlažemo da pod hitno ugasite politički i neuspešni projekat Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj, jer nije opravdao svoju ulogu, i da te poslove vratite tamo gde su se i nekad obavljali a to je odeljenje za poljoprivredu. Ako to vi ne uradite budite sigurni da ćemo čim budemo preuzeli odgovornost za vođenje grada mi to uraditi. Sredstva koja su se trošila za plate tog centra usmeriti u razvoj i podršku poljoprivredi. U 2021 godini nas čeka izuzetno velika opasnost zbog kako sad već predviđamo otežanog servisiranja kredita i značajno manjih prihoda.
Ovom prilikom postavljamo pitanje šta se uradilo sa odmaralištem na Kopaoniku i kada ćete planirati sredstva za njegovu rekonstrukciju? Po našim informacijama ništa osim stolarije nije popravljeno, a taj objekat predstavlja potencijalni izvor prihoda za grad. Za njegovu revitalizaciju, je potrebno da se uloži oko 90 miliona dinara, kako bi se njegovi kapaciteti iskoristili u potpunosti, a naša deca dobila uslove dostojne vremenu u kojem živimo. Umesto investicije u odmaralište vi sipate ogroman novac za subvencije. Umesto ulaganja u ono što nam donosi novac vi nastavljate sa agonijom i sve iz razloga što pokrivate nesposobnost pojedinih direktora. Šta je sa autobuskom stanicom? Od 2015. godine građanima obećavate izgradnju iste a danas je 2020. godina. Upozoravamo vas kao i vaše prethodnike, a stranačke kolege, da odustanete od te lokacije i objekat gradite na gradskoj lokaciji i tako uštedite novac građana Kragujevca i ubrzate rešavanje ovog ozbiljnog problema. Podsetiću da ste kupili objekat koji je građen 1963. godine na prvoj licitaciji za 360 miliona dinara, a da smo taj novac mogli da iskoristimo i za rekonstrukciju Bioskopa Šumadije i da dobijemo modernu kongresnu salu, Bioskopa Pionir i da dobijemo modernu koncertnu dvoranu i rekonstrukciju odmarališta na Kopaoniku.
Preduzetništvo za vas ne postoji, ni dinar planiranih sredstava za preduzetništvo, a znamo da je Program za podsticaj preduzetništva davao odlične rezultate. Preko tog programa su poslove počeli i jedan Zebrano, i Talook proizvodnja cipela itd. Naš grad koji je prepoznatljiv po preduzetničkom duhu i po industrijskoj tradiciji ima beznačajna podsticajna sredstva za privredu i nas je kao Kragujevčane sramota u vaše ime. Sredstva za javne radove ne želimo da komentarišemo uopšte. Takođe vidimo da nijedan jedini dinar nije opredeljen za razvoj seoskog turizma. Sa ovakvim vašim pristupom vraćate grad Kragujevac četiri koraka unazad. Iz svega ovoga i ne čudi što već skoro pet godina ne možete da dobijete regionalni sertifikata kao grad sa povoljnim poslovnim okruženjem jer više ne ispunjavamo uslove koje smo nekad ispunjavali.
Ovom prilikom vam “odajemo priznanje” za rekonstrukciju vrtića „Bambi“, i izražavamo žaljenje zbog mališana koji su se nadali da će iz svog omiljneg vrtića otići u školu, a ta želja im se nije ostvarila, jer rekonstrukcija vrtića traje blizu 800 dana. Ovo je rekord vremena rekonstrukcije nekog objekta u Kragujevcu.“

Post Author: Milan

Ostavi komentar