SSP Kragujevac : „Nismo ptice, ni leptiri“

Povodom lošeg stanja u kome se nalazi „Gornji kameni most“ na Lepenici, saopštenjem koje potpisuje Obrad Turković potpredsednik Stranke slobode i pravde u Kragujevcu, javnosti se obratio odbor ove stranke u Kragujevcu. Saopštenje prenosimo u celosti :

Lučni most br. 1, kulturno dobro – spomenik kulture, a za gradsku vlast bezvredna ćuprija – neka se kruni. Zajedno sa Lučnim mostom br. 2 spaja levu i desnu obalu Lepenice, deo Miloševog venca kao simbola moderne srpske države.

Pomenuti pešački most nalazi se na jedinoj putanjih svih turista koji dolaze da posete Milošev venac, takođe značajnom broju gradjana nužna je spona ka desnoj strani Lepenice. Kada pogledate stepen u kojem je most pretrpeo oštećenje i propadanje jedini osećaj koji može da vas preplavi je neverica, tuge i nemoć. Situacija sa čitavim kompleksom Miloševog venca je gotovo identična (propali krovovi Kneževog arsenala, urušene fasade Gradske tržnice, porušeni spomenici u njenom
najužem krugu).

Imali smo prilike da vidimo na koji način je pre gotovo dve godine aktuelna gradska vlast renovirala Lučni most br. 2. Uložen trud i rezultati su naspram sredstava opredeljenih za tu namenu upitni. Renoviranje mostova koji imaju ne samo saobraćajnu već izuzetnu istorijsku i turisticku vrednost mora biti konceptualno. Sa aspekta funkcionalnosti uz budno promatranje kako bi se očuvala autentičnost.

Moguće je da pored nestručnosti i bazičnih neznanja SNS kadrovima u svoj (ne)svesti smeta i simbolika mostova. Metaforično da se premosti vaša mantra – „mi i oni“, težnja da se ljudi čuju i gledaju, prepoznaju u muci vašeg vlastodržja i razumeju, a u najgorem vašem scenariju da se na mostovima sastanu.

Očekujemo da u najkraćem roku rekonstruišete Lučni most br.1, imajte na umu da nismo ptice, ni leptiri.

 

Obrad Turković,
potpredsednik Gradskog odbora SSP, Kragujevac

Post Author: Milan

Ostavi komentar