SSP Kragujevac : Milošev venac – U rukama nedostojnih naslednika

Povodom najavljene izgradnje ulice kroz istorijsku celinu „Milošev venac“, saopštenjem za javnost koje prenosimo u celosti, oglasio se Dalibor Jekić, Predsednik Gradskog odbora SSP-a u Kragujevcu :

Miloševom vencu prema najavama preti nepromišljeno prekrajanje. Iako kao kulturno-istorijska celina obavezuje na očuvanje i brižljiv odnos prema nasleđu, u rukama nedostojnih, rušilački nastrojenih, ona je igrarija. Dužnost prema generacijama prošlim i budućim nas poziva na zajedničko razumno delovanje, ne bezumno bahaćenje u sopstvenim režijama lokalne vlasti. Proizvoljno crtkanje na kartama u maniru svog predsednika.

Vlast uporno pokazuje i dokazuje da je nije dostojna svojih prethodnika. Oskrnavila je zgradu Gradske tržnice realizacijom sumanutog i preskupog projekta zatvorene garaže ispod samog objekta. Renoviranje se pomera u nedogled, o čemu smo govorili na nedavno održanoj konferenciji za novinare. Gde je ruka neukih tu su štete u najavi.

Stranka slobode i pravde smatra da kompleksu Miloševog venca treba dati dodatu vrednost izgradnjom objekata koji se naslanjanju na sam kompleks, a koji ga ne bi ugrozili i koji bi bili isključivo za namenu kulture i kulturnih događaja. Iz navedenog razloga se oštro protivimo prolasku ulice kroz sadašnju parcelu Doma vojske, a koja će biti tik uz deo kompleksa Miloševog venca. Prolazak ove ulice bi moguće doveo do ubrzanog propadanja brojnih objekata koji datiraju još iz XIX veka. Predlažemo da se na delu parcele Doma vojske, a koja se graniči sa Muzičkom školom i Prvom gimnazijom izgradi amfiteatar sa velikom scenom u kojem bi se tokom leta održavale predstave i koncerti. Izgradnjom amfiteatra grad Kragujevac bi se dodatno izdigao na kulturnoj mapi Srbije, a Kragujevčani bi uživali u brojnim događajima. Lokacija amfiteatra je idealna jer se nalazi u neposrednoj blizini Teatra „Joakim Vujić“ i Muzičke škole „Dr Miloje Milojević“.

Kako se ne bi dogodio scenario lančanih greški i posrtanja, a utemeljeno govorimo iz iskustva Tržnice, gradskoj vlasti poručujemo da budu malo mudri kao što je to bio i sam Miloš i posledično odustanu od ove nepromišljenosti. Izgradnja ulice neće uticati na povećanje protoka, ali će zasigurno ugroziti deo kompleksa i stvoriti dodatno opterećenje na ulicu Kneza Mihajla.

Miloš je znao često da priupita:
„Šta vako kaže narod u tvom kraju za vlas’ i mene?“
Danas na ovo Miloševo pitanje možemo reći:
Narod se ućutao, niko ga ne pita ništa.

Ako je po Milošu možemo zaključiti da će se uskoro nešto valjano za njegov narod i dogoditi.

Dalibor Jekić,
predsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde, Kragujevac

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar