SSP Kragujevac : Ima li Fiat budućnost u Kragujevcu ?

Mi iz Stranke slobode i pravde izražavamo veliku zabrinutost za budućnost FIAT-a i našeg grada, jer je, po svemu sudeći, u našem gradu na pomolu socijalna katastrofa, imajući u vidu da oko 2300 Kragujevčana radi u ovoj fabrici, a u kooperantima još oko 1700 naših sugrađana.

Da li našem gradu preti isti onaj scenario od pre dve decenije i da li ćemo opet postati Dolina gladi?

Podsetićemo da Republika Srbija ima 33% udela u vlasništvu „FCA SRBIJA“ , a samim tim i da Vlada RS mora, kao suvlasnik fabrike, da ima proaktivan pristup u poslovanju ovog preduzeća.

Punih devet godina nema nikakvog vidljivog kontakta vlasti sa rukovodiocima FCA, u cilju pravljenja i predstavljanja plana za dalji razvoj ove fabrike. Ovakvim odnosom, prema do skora najvećem izvozniku u Srbiji, doveden je u pitanje opstanak FIAT-a u našem gradu.

Odlazak FIAT-aa iz Kragujevca ostavio bi nesagledive posledice po grad, od toga da bi bez posla ostalo blizu 4000 radnika, što bi ugrozilo opstanak 4000 porodica, do toga da bi se i prihod od poreza na zarade značajno smanjio i time dodatno uticao na loše stanje u budžetu, što bi otežalo funkcionisanje grada.

Treba napomenuti da je porez na zarade najznačajniji i najveći prihod grada, a da gradska vlast već sada treba da bude oprezna i da preduzme mere štednje jer se on, po svemu sudeći, neće ostvariti u planiranom iznosu od 3.070.000.000. dinara.

Treba napomenuti takođe, da u ovom trenutku u Kragujevcu imamo i porast broja nezaposlenih za 1600 u odnosu na decembar mesec 2020. godine, što će za posledicu imati da prihod od poreza na zarade neće biti ostvaren u planiranom iznosu. Drugi problem, ukoliko dođe do smanjenja broja zaposlenih, je taj što će se dodatno smanjiti potrošnja u našem gradu i time opet povećati nezaposlenost, koja je i sada znatno uvećana u odnosu na prethodni period. Umesto da se rešava problem, radnicima FIAT-a se nudi posao u Slovačkoj, da budemo precizni, vrši se pritisak na njih da prihvate posao u Trnavi.

Stranka slobode i pravde je pre mesec dana postavila pitanje u vezi opstanka ove fabrike. Na to naše pitanje, od Predsednika lično, dobili smo odgovor da će u Kragujevac biti ulagano u kanalizaciju i kotlove. Takav odgovor nam samo potvrđuje da Vlada RS nije preduzimala ništa na ulaganju u novi model čime je ozbiljno ugrožen grad Kragujevac.

Smatramo da je potrebno da se što pre sastanete sa većinskim partnerom i dogovrite dalji razvoj i investiranje u ovu fabriku, jer Kragujevac ne sme ponovo da postane Dolina gladi.

Čuli smo, iz medija, pre nekoliko dana, da Vlada RS ima plan „B“ za fabriku u Kragujevcu, a plan je da je preproda, i javnost traži odgovor na pitanje svih pitanja za ovaj grad:
Šta će biti sa FIATom u Kragujevcu, da li će fabrika uskoro biti prošlost ili ima budućnost?

Ovog puta očekujemo precizan odgovor.

Dalibor Jekić, predsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Kragujevac
Član Predsedništva Stranke slobode i pravde

Post Author: Milan

Ostavi komentar