SSP Kragujevac : FILUM ni na nebu ni na zemlji

Graski odbor SSP u Kragujevcu nastavlja sa svojom akcijom „Putem neostvarenih obećanja Srpske napredne stranke“ u okviru koje je posetio mesto na kome je trebalo da se gradi zgrada Filološko umetničkog fakulteta. Saopštenje za javnost koje potpisuje potpredsednik SSP u Kragujevcu, Obrad Turković, prenosimo u celosti :

„Putem neostvarenih obećanja Srpske napredne stranke došli smo do teme zgrade Filološko umetničkog fakulteta. Juna 2020. godine, bivši ministar prosvete Mladen Šarčević u prisustvu sadašnjeg gradonačelnika Nikole Dašića i tadašnjeg gradonačelnika Radomira Nikolića, obećao je da će se izgraditi poseban objekat za Filum sa početkom radova 2021. godine, u vrednosti od 5,7 miliona evra i da će taj objekat imati 8 hiljada kvadrata.

Mi smo danas tragom tog obećanja došli da nađemo taj kamen temeljac ili makar grube radove, ali na žalost na prostoru koji je predviđen za gradnju nema ničega, kao i za sve ostale projekte koje smo obrađivali u poslednjih nekoliko nedelja.

I ponovo su, na žalost, građani obmanuti. Mi želimo da podsetimo koliko je zapravo taj fakultet od velikog značaja za ovaj grad, zbog toga što na njemu studira 3 hiljade ljudi. On postoji prvo kao istureno odeljenje Beogradskog univerziteta još od 1994. godine a kao samostalni fakultet od 2002. godine.

To je najstarija institucija podstanar u ovom gradu, a taj podstanar svake godine stvori 200 diplomiranih akademaca koji su izuzetno značajni za ovaj grad. Zapravo naša najveća vrednost su mladi, obrazovani ljudi, koji stvaraju dobra radna mesta, zarađuju dobre plate. Toga smo svi svesni. Ali na žalost, mi smo imali prilike pre tri nedelje da čujemo predsednika države koji je demantovao i gradonačelnika  i gradsku  vlast izjavivši da prioritet ovog grada uopšte  nisu izgradnja fakulteta, škola ili stvaranje novih radnih mesta, kao ni novi model Fiata, već je izgleda prioritet kanalizacija.
Mi o tome šta je prioritet u Kragujevcu  moramo da čujemo iz Beograda što je totalni nonsens.

Kanalizacija  jeste bitna ali prioritet ovog grada moraju da budu one institucije i ona pitanja koja generišu novu vrednost. Da li je to Klinički centar, novi model Fiata, da li je to Filum..

O tome koliko oni zapravo brinu o svemu, svedoči i prazna livada na kojoj su već trebali da budu temelji  za Filum, a koja je ujedno i simbol svega onoga što je učinjeno za prvih godinu dana nove/ stare vlasti…“

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar