SSP Kragujevac : „Čije će biti naše vode“ ?

Povodom predloga izmene „Zakona o vodama“ saopštenjem za javnost koje prenosimo u celosti oglasila se Nataša Breljak, članica Gradskog odbora SSP u Kragujevcu.

 

„Slovenci su na referendumu odbacili izmene Zakona o vodama, u Srbiji referendum ne postoji, vode se poklanjaju privatnim investitorima, a građani ćute.

Mi iz SSP-a niti možemo, niti želimo da ćutimo.

Kragujevac se snabdeva vodom iz sledećih izvorišta: jezero Gruža, jezero Grošnica, Moravski vodovodni sistem, pored toga postoje i alternativni izvori vodosnabdevanja. Sva tri zvanična izvorišta vodosnabdevanja su ugrožena, ali je Gružansko jezero najupadljivije. Na obalama Gružanskog jezera, iz kog se vodom za piće snabdeva 2/3 Kragujevčana, sagrađeno je više od 200 objekata (vikendice, kuće za odmor, etno naselje, drvene kolibe, barake, pontoni i platforme za odmor), koji ugrožavaju akumulaciju namenjenu Kragujevcu i okolini. Nije ispoštovan sanitarni pojas, tako da se veći deo pesticida korišćenih u poljoprivredi sliva u jezero, pored toga velika količina plovila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem uništava pijaću vodu našeg grada.

Ako dozvolimo izmenu Zakona o vodama, uz već postojeći trend nelegalne gradnje, naš sistem vodosnabdevanja biće ozbiljno i nepovratno ugrožen.

Neustavni predlog izmena Zakona o vodama je prilično nasilničko prekrajanje zakona koji reguliše prirodne resurse Republike Srbije. Mislili smo da su vode javno dobro, ključni resurs građana Srbije, ali prevarili smo se. Aktuelna vlast pri izradi ovog predloga, ni u kojoj prethodnoj fazi nije omogućila učešće javnosti. Zaobilaženje građana kod donošenja ovakvih odluka je brutalna diktatura. Na taj način su direktno prekršeni članovi 76 i 77  Zakona o državnoj upravi.

S čijom saglasnošću našu vodu utapate?

Rad na izradi zakona o vodama nije najavljen nijednim javnim dokumentom ili izjavama zvaničnika. Da sve bude još bahatije, u stilu aktuelne vlasti, na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ne nalazi se ni Predlog zakona.

Ovde nije reč o tehničkim izmenama, nebitnim za javnost, već o ozbiljno opasnim predloženim izmenama i dopunama, koje se tiču davanja u zakup vodnog zemljišta. Menja se regulatorni okvir, uvodi „neposredna“ pogodba pri davanju u zakup vodnog zemljišta.

Ovo je suštinska promena procedure odlučivanja o javnim dobrima. Voda, najvažnije javno dobro, postaje predmet koruptivnih aktivnosti, eliminacijom transparentnosti.

Protekle godine na sličan način izvršene su izmene vezane za saobraćajnu infrastrukturu i rudarstvo. Ukinut je postupak javnih nabavki, što je direktno polomilo princip transparentnosti u javnim poslovima.

Ovakvo bahaćenje direktno ugrožava javni interes i otvara prostor za trajno uništavanje voda, najbitnijeg resursa Srbije i njenih građana.

Predlog izmena i dopuna Zakona o vodama, koji će sutra biti pred poslanicima, predviđa da građani ne raspolažu ni vodom, ni vazduhom, ni zemljom.

Ukoliko do toga dođe, naši životi će biti direktno ugroženi, živećemo zatrovani i više neće biti bitni izbori i ko je na vlasti, progutaće nas jeziva ekološka katastrofa.

Života bez vode nema.

Šta nam vi iz SNS-a ovim poručujete?

STOP privatizaciji prirodnih dobara!“

 

Nataša Breljak,

član Gradskog odbora Stranke slobode i pravde, Kragujevac

Post Author: Milan

Ostavi komentar