SSP Kragujevac : „Centar izvrsnosti – spomenik neukih“

Povodom novog prolongiranja rokova za završetak izgradnje „Centra izvrsnosti“ saopštenjem za javnost oglasio se Gradski odbor SSP-a u Kragujevcu. Saopštenje prenosimo u celosti :

Izgradnja objekta Centar izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu, najavljena 2015. godine. Prvobitni rok za završetak radova bio je april 2017. godine, ali je on nekoliko puta prolongiran. Poslednje obećanje oročeno je na 2020. godinu. Međutim, serijalu se pridružuje najnovija vest o novom aneksu ugovora, sa kojim se saglasio grad, a kojim se rok za završetak radova pomera za 30. jun 2024. godine. Iznenađeni ste prolongiranjem?

Pored Centra za čuvanje matičnih ćelija i istraživanja koje bi se obavljalo u Centrima izvrsnosti iz različitih oblasti, pre svega medicine i biomedicine učinilo bi da univerzitetski i Klinički centar Kragujevac postane i naučno-istraživački centar. Čitavih 11.500 kvadratnih metara u blizini Rektorata Univerziteta u Kragujevcu, kao epicentar znalaca. Za rezon vlasti teško svarljiva, integritetom preteća.

Vrednost ove investicije procenjena je na 14 miliona evra, a novac je obezbeđen iz kredita Evropske investicione banke. U samom finansiranju učešće je trebalo da uzme i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, lokalna samouprava i Univerzitet u Kragujevcu.

Rukovođenje centrom inicijalno bilo je namenjeno čuvenom srpskom genetičaru Miodragu Stojkoviću, politički nepodobnom, slobodnomislećem, učenom. Ispostavilo se da je preučio, te da je prepustio dostojnima znalački upravljanje i skromno se povukao da predaje na univerzitetu Harvard.

Gradski odbor Stranke slobode i pravde Kragujevac u više navrata govorio je o ovom problemu. Utisak je da lokalnom SNS-u stalno pomeranje rokova za završetak izgradnje objekta, nije predstavljalo smetnju da u poslednjoj predizbornoj kampanji ovaj projekat predstavi kao sopstveni uspeh i čak snimi spot u kome se diči ovim projektom.

Ovo je spomenik vlastodržja SNS. Simbol njihove nedovršenosti kao ljudi, a kao takvi ni po činu nisu dorasli. Reč vara, oko svedoči.

Gradski odbor Stranke slobode i pravde, Kragujevac

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar