SSP Kragujevac : „100 evra ali ne za mlade“

Povodom početka isplate pomoći od 100 evra, od strane države, u ime Gradskog odbora SSP-a u Kragujevcu, saopštenjem za javnost oglasio se Lazar Ašanin predsednik omladine odbora. Saopštenje prenosimo u celosti :

Država danas počinje sa isplatom pomoći od sto evra za mlade starosti od 16 do 29 godina. Kome je posvećena ispomoć? Naivno oko reklo bi – mladima, odnosno, ″Za našu decu″.

Ko je ciljna grupa ove mere vredne 120 miliona evra i koga Vučić danas ″kupuje″?

Pomenuta suma izdvojena za ovu državnu pomoć zapravo je dvadesetosmogodišnji budžet sektora za omladinu. To bi značilo da na mladu osobu država godišnje izdvaja 3,6 evra, što u suštini znači da država za jednokratu pomoć mladima izdvaja više nego za sistemsku brigu o pomenutoj ciljnoj grupi. U poslednjem trenutku, pred kampanju, vlast izdvaja po 100 evra na potrošnju umesto na sistemsku brigu o mladima što je ″slučajno″ svima zaličilo na kampanju.

Istraživanja koja postoje ne govore u prilog tome da mladi dominantno glasaju za SNS, čak su poslednji protesti primarno mobilisali mlade koji su ih prisustvom srčano podržavali. Sami podaci o poverenju mladih u institucije i ličnosti koje ih vode ne idu u prilog verovanju državi i predsedniku lično. Time se sasvim logično postavlja pitanje da li ovim merama pred izbore Vučić može da kupi mlade glasače?

Ovom pomoći, uvereni smo, Vučić ne može da kupi glasove mladih, što mu i nije primarni cilj.

Mladi po istraživanju njemu ne donose značajne glasove i nisu njegova izborna ciljna grupa.

Mere su namenjene roditeljima mladih, kako bi imali utisak, svest i odgovornost pri glasanju, jer Aleksandar Vučić brine o njihovoj deci. To su glasači koji napredak ne osećaju na svojoj koži, taj deo birača veruje svojoj deci koja su nezaposlena, ili su zaposlena ali imaju niske zarade, mladima koji žele da odu odavde, pa time on sam pokazuje roditeljima brigu i bavljenje njima. Kako bi zadržao sredovečne birače koji imaju decu između 18 i 30 godina morao je iskonstruiše meru za mlade, ali ne sistemsku, već koristeći akutne najjeftinije finte, iznuđujući preko mladih glasove njihovih roditelja, putem mera namenjenih njihovoj deci. To je suština ove mere.

Mladi razumeju o čemu se ovde radi, za milostinju glasati neće (tačna su mu istraživanja).

 

Lazar Ašanin,

predsednik omladine SSP Kragujevac

Post Author: Milan

Ostavi komentar