SSP : Dan dostojanstvenog rada u zemlji poniženih

Povodom Dana dostojanstvenog rada koji se obeležavao juče, SSP Kragujevac je izdao saopštenje koje prenosimo u celosti :

„Danas se širom sveta obeležava Svetski dan dostojanstvenog rada. Za dostojanstven rad, radniku bi trebao da pripada i dostojanstven život. A u Srbiji ni rada, ni dostojanstva, a o životu na granici i ispod granice egzistencije da i ne govorimo.
Srbija je danas zemlja siromaštva, bede, korupcije, nepotizma i kriminala, a položaj radnika u njoj takvoj je nejednak, diskriminišući i na kraju robovlasnički. Kako, u klimi gde je jedini način napredovanja partijska knjižica vladajuće partije, sprečiti one radne da ne napuste zemlju? Lako i vrlo izvodljivo, ali ovoj i ovakvoj državi to ne ide u korist. Čime bi drugo vladala do strahom. Strahom da će ljudi ostajati bez posla ako se malo pobune, strahom da će ostati gladni, na ulici. I to je sva tragedija radničke klase danas.
Kao što smo kao društvo duboko podeljeni, tako su i radnici podeljeni na one koji su podobni i mogu da rade i na one koji nisu i koji će ostati na ulici, usled hira nekog, obično niže obrazovanog, ali po “fotelji” više rangiranog.
Disproporcija, dehumanizacija i nepravda koju radnici danas trpe, nikada nije imala veće oblike .
I dok svakodnevno slušamo bajke o desetinama i stotinama novih fabrika, hiljadama radnih mesta, sve se pretvara u jedno ogromno “Potemkinovo selo”, jer zahvaljujući nemarnosti i bahatosti države, u Srbiji je na snazi prekarijat.
Radnici su totalno obespravljeni, poniženi do mere gde se gubi svaki vid dostojanstva. Nesigurnost, rad na određeno ili neodređeno vreme, privremeni rad, rad “na crno”, minimalna zarada od 30 hiljada dinara, nikakva radna prava i minimalna zaštita istih su obeležja današnje radničke klase u Srbiji. Diskriminacija po godinama i političkoj pripadnosti je postala svakodnevica.
Dostojanstven rad je isključivo i ekskluzivno pravo vladajuće klase i njihovih prijatelja, porodice, šire i dalje familije, dok je za ostale, one koji se ne dodvoravaju vlastima, rezervisana zona prekarnog rada.
Danas radnici u Srbiji ili ne rade i čekaju višegodišnje zaostale plate ili rade motajući kablove za minimalac u stranim firmama, kojima država daje milionske subvencije.
Sva prava koja su radnicima nekada bila zagarantovana, poput stalnog zaposlenja, penzionog i socijalnog osiguranja, osmočasovni rad, pravo na pauzu, pravo na plaćeni odmor, bolovanje ili slobodni vikend, danas su, ne samo nedostižna već i nemoguća. Na njih radnici više ne mogu da računaju. Iza mnogih su decenije teškog rada, a ispred njih je jedna tamna neizvesnost, koja ne donosi ništa dostojanstveno, dok država sprovodi svoj kapitalizam, na štetu radnika. Na štetu čitave zemlje.
I zato mi iz stranke Slobode i pravde, nastavljamo borbu za radnike. I danas Vam obećavamo da ćemo Vam vratiti dostojanstven rad i dostojanstven život. Smanjenjem poreza i doprinosa na zarade na 50% učinićemo da srpski proizvodi znatno pojeftine, čime se stvaraju uslovi za povećanje plata. Uvešćemo krivičnu odgovornost za poslodavce koji ne plaćaju redovno doprinose na zarade. Unapredićemo položaj radnika kroz učešće predstavnika zaposlenih u organima upravljanja, a svakom preduzeću u kome radnik ima platu manju od 350 evra, biće ukinute subvencije, Garantujemo da će svaki radnik u početku imati minimalnu zaradu od 350 evra, a u roku od 4 godine ona će biti 500 evra.
Radnička prava moraju postati nešto, što se apriori poštuje i ne smeju biti samo “slovo na papiru” ili izjava nekog političara kako srpska privreda cveta, dok je realnost daleko mračnija.
I zato, dok ne svane jutro slobode, pravde i prava, ustajte prezreni i “sužnji koje mori glad”, jer svoj ovoj bedi uskoro će biti kraj!

Inicijativni odbor SSP Kragujevac

Post Author: Milan

Ostavi komentar