Saopštenje DS: „Ko se bori protiv korupcije u Kliničkom centru Kragujevac ?“

Povodom poslednjih dešavanja u Kliničkom Centru u Kragujevcu i uznemirenja celokupne ovdašnje javnosti povodom toga, Gradski Odbor DS u Kragujevcu je izdao saopštenje za javnost koje prenosimo u celini :

Saopštenje za medije

Ko se bori protiv korupcije u Kliničkom centru Kragujevac?

 

„Vest da je 13 zaposlenih u kragujevačkom Kliničkom centru uhapšeno zbog korupcije uznemirila je Kragujevčane, ne samo zbog toga što je to ustanova u kojoj se leče, već i zbog činjenice da građani ne očekuju da lekari budu umešani u krivična dela, ali i još manje da se medicinski aparati od kojih im zavise životi nabavljaju „ispod žita“.

Demokratska stranka, međutim, podseća da je prvi čovek Kliničkog centra prof dr Predrag Sazdanović, kadar SNS, i sam pre imenovanja na ovu funkciju prekršio zakon, jer je u isto vreme bio deo izvršne i zakonodavne vlasti. Sazdanović je bio odbornik SNS, one odborničke grupe koja je karantinskim načinom prekomponovala lokalnu vlast, a u isto vreme je obavljao dužnost pomoćnika u Ministarstvu zdravlja. Dakle, ako prvi čovek ovako značajne ustanove, pritom i profesor Univerziteta, krši zakon i za to bude još i nagrađen, onda je realno očekivati da su uhapšeni možda i sami očekivali da im se „progleda kroz prste“.

Takođe, mediji su objavili i da je rukovodstvo kragujevačkog Kliničkog centra i samo podnosilo krivične prijave i da „poslednje četiri godine“ Klinički centar ima „nultu toleranciju“ prema korupciji u ovoj ustanovi, pa se logično nameće pitanje kada su i kojim nadležnim organima podnosili krivične prijave, kao i da li su se one odnosile baš na ovaj slučaj. I ko je od članova poslovodstva podnosio prijave, s obzirom da su zakon prekršili zaduženi za javne nabavke, pa i šef jednog odeljenja Klinike.

Da li da verujemo na reč rukovodstvu Kliničkog centra, ili direktoru koji je u prethodno navedenoj aferi sukoba interesa obmanjivao javnost da je zadržao obe funkcije uz saglasnost Agencije za borbu protiv korupcije?

Nema ni odgovora zbog čega je istragu vodilo kraljevačko tužilaštvo, odnosno policija, a ne ovdašnji pravosudni i policijski organi. Ipak u jedno možemo biti sigurni ,gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić neće se odreći svog saradnika, prof dr Predraga Sazdanovića bez obzira na ovaj skandal, jer se nije odrekao ni Ratka Tomaševića, člana Gradskog veća koji je pravosnažno osuđen zbog poreske utaje, koji je da stvar bude još interesantnija i sam priznao da je počinio krivično delo.“

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar