Protest i blokada puta kao poslednja odbrana od „ekonomskog tigra“

Povodom situacije u FIAT-u saopštenjem za javnost koje prenosimo u celosti, oglasio se Gradski odbor Narodne stranke :

Gradski odbor Narodne stranke u Kragujevcu zahteva od najviših državnih predstavnika da na valjan način pristupe problemu rešavanja poslovanja kompanije „FIAT“ u Kragujevcu, imajući u vidu njen ogroman značaj za privredu našeg grada i države. Krajnje je neodgovorno da država mesecima ne može da zauzme jasan stav u pogledu budućnosti kompanije, u kojoj ima trećinu vlasništva i u kojoj je zaposleno više hiljada naših sugrađana.

Ugrožavanje poslovanja kompanije „FIAT“ imalo bi nesagledive socijalno-ekonomske posledice za naš grad. Pored hiljada porodica koje zavise od „sudbine“ auto-giganta, radna mesta bi bila ugrožena i u fabrikama u Kragujevcu koje kao komponentaši učestvuju u lancu snabdevanja kompanije „FIAT“. U svetlu aktuelne ekonomske i energetske krize, kao i geopolitičkih previranja, jasno je da bi, takvim ishodom, privredni razvoj grada i regiona bio značajno redukovan.

Kada je početkom godine gromoglasno najavljeno zajedničko ulaganje države i kompanije „FIAT“ u proizvodnju električnih automobila, pri čemu se naša država obavezala na dodelu 48 miliona evra subvencija, predstavnici vlasti su se na svim medijima hvalili ovim poduhvatom, a sada kada se odlučuje o egzistenciji hiljada zaposlenih, svedoci smo nemuštog govora tih istih predstavnika.

Od predstavnika vlasti očekujemo jasan odgovor na problem radnika kragujevačkog „FIAT“, umesto politikantskog pristupa problemu, koji predstavlja izvor ogromne nadolazeće socio-ekonomske krize u našem gradu.

Poražavajuća je činjenica da su radnici u zemlji „ekonomskog tigra“, kako nas, ne tako davno, krstiše, prinuđeni na blokadu vitalnih saobraćajnica, kako bi se izborili za svoja prava, ali izgleda da je, u ovom i ovakvom društvu, to jedini način.

Na kraju, Kragujevac je, po ko zna koji put, pokazao da je grad slobodnoumnih ljudi, koji se ne boje da to i pokažu, i to je činjenica na koju svi moramo da budemo ponosni.

 

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar