Omladina SSP : Jovanoviću, živimo li mi u istom gradu?

Saopštenje koje potpisuje Lazar Ašanin predesednik omladine SSP-a u Kragujevcu prenosimo u celosti :

Lokalna vlast nikako ne može da izadje iz već dobro uvežbane mantre pompeznog predstavljanja nekih odluka koje bi morale da se podrazumevaju. Tako je pomoćnik gradonačelnika za omladinu saradnju sa Univerizitetom na lokalnoj televiziji, na kojoj inače preko šest godina nema predstavnika opozicije, predstavio nekoliko realizovanih projekata kao aktivnu brigu lokalne vlasti o mladima. U isto vreme  je u potpunosti ignorisao  suštinske problene koje u realnosti ne izgledaju ni izbliza onako kako se na televiziji predstavlja.

Predstavljanje projekta Brige o mentalnom zdravlju mladih jeste stvar koju načelno treba pohvaliti. Medjutim, projektno finansiranje lokalnih organizacija treba da bude jedna normalna stvar, a sredstva opredeljena u te svrhe moraju biti drastično veća, što bi podiglo kvalitet tih projekata na jedan kvakitativno viši nivo i uz ozbiljnu kontrolu trošenja novca.

Svi zajedno moramo da se zapitamo šta je to što dovodi do mentalnih problema mladih? Da li je to rijaliti promovisanje koje je dolaskom SNS-a poprimilo nezamislive razmere? Da li je možda nemogućnost mladih da se iskažu na bilo kom polju ukoliko nisu članovi vladajuće stranke? Da li je možda ekonomska situacija unutar porodice? Plate sve manje, cene sve veće, a o troškovima studiranja i da ne govorim. E, pa, gospodo, to je ona prava suštinska briga. To je onaj ispit na kojem vi padate.

Kada govorimo o stručnoj praksi mislim da je krajnje neozbiljno  hvaliti se  kada se tu priliku dobije stotinak mladih, a Kragujevac je univerzitetski grad. Svake godine više hiljada mladih završi školovanje, da li je stručna praksa za svega stotinak njih ono najbolje što im grad može ponuditi?!

Kada govorimo o promociji Omladinskih kartica moram pitati zašto se radi dupli posao? Lokalna kancelarija za mlade je još 2012.godine pokrenula projekat Evropskih omladinskih kartica. Svrha ovih kartica bila je identična, da se mladima obezbede što veći popusti radi kvalitetnijeg provođenja slobodnog vremena. Razlika je bila ta što su te kartice funkcionalne u celoj Evropi, dok se ove nove odnose samo na naš grad. Da li je namera  krajnje populistička da se nešto što već postoji prikaže kao novo i revolucionarno ili je možda udaljivanje od Evrope i evropskih vrednosti?

Ono što mi možemo da obećamo jeste sistemska briga o mladima od osnovne, preko srednje škole pa sve do fakulteta. Problemi mladih su daleko dublji, pa sam pristup mora biti mnogo ozbiljniji. Mladima želimo da mladima pružimi šansu da se aktivno uključe u kreiranje gradske politike. Obećavamo puno zalaganje grada da svaki svršeni srednjoškolac ili apsolvent dobiju stručnu praksu u jednoj od lokalnih kompanija. Potrebno je stvoriti klimu kako bi mladi dobili posao u najkračem mogućem roku. Mladi od posla ne beže, oni žele da rade, ali da za taj rad budu i dostojno plaćeni. Projektna finansiranja moraju biti jedna uobičajna praksa. Mi obećavamo veći broj konkursa uz znatno veća projektna finansiranja ali i uz pravu kontroli trošenja novca. Grad treba da pruža, a ne pruža punu podršku prilikom apliciranja kod inostranih fondova, kako kroz garancije, tako i kroz izradu projekara i apliciranje. Neophodno ne veće učešće struke i Univerziteta kroz direktnu saradnju kao i saradnju sa parlementima i drugim studenskim organizacijama. Gotovo za svako pitanje mladih mora postojati konsenzus, a saradnja koju mi obećavamo to podrazumeva..

Omladina stranke slobode i pravde politiku ne doživljava kao populističku promociju, već kao servis građana. Mislimo da jedino tako možemo zaista rešavati probleme i dovesti do smanjenja odlaska mladih koji svake godine prelazi više hiljada na šta smo i ranije ukazivali. Mladi u Kragujevcu zaslužuju podjednako kvalitetan život kao i njihovi vršnjaci iz Evrope. Mora se stvoriti ambijent da Kragujevac bude grad u kojem se ostaje, a ne iz kojeg se odlazi, jer bez mladih nema budućnosti!

 

Lazar Ašanin

predsednik Omladine SSP-a Kragujevac

Post Author: Milan

Ostavi komentar