Održana „Tribina o autorskom pravu“ u organizaciji Demokratske Omladine

U organizaciji Omladine Demokratske Stranke u „Kancelariji za mlade“ održana je tribina posvećena autorskom pravu i zaštiti autorskog prava i to na „Medjunarodni dan knjige i autorskog prava“.

Na tribini su o toj u današnje vreme veoma intrigantnoj temi govorili Aleksandar Antić , diplomirani pravnik, stručnjak iz oblasti radnog prava i potpredsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Kragujevcu i Zoran Petrović, profesionalni fotograf, bivši saradnik novinske agencije „Beta“ i listova „Svet“, „Ekspres politika“, „Blic“ , „Frankfurtske vesti“, „Glas javnosti“, „Lid“, „Svetlost“ . . . Medijator tribine je bila Olivera Ilić, novinarka iz Kragujevca, nekadašnja glavna urednica lista „Svetlost“, a sada glavna i odgovorna urednica portala „Veliki Park“.

O problemu sa kojim se suočavaju autori u zaštiti svojih dela, bilo da su ona umetnička ili su proizvedena u svrhu zarade, informisanja ili drugih pobuda, govoreno je sa svih aspekata.Uloga države u donošenju propisa kao i pojedinca koji je često ostavljen da se bori sa problemom sam i da zavisi od svoje snalažljivosti i umešnosti, je sagledana iz iskustva gostiju tribine koji su svaki na svoj način suočeni sa autorskim pravom.

Aleksandar Antić je istakao da propisi postoje ali da se primenjuju selektivno što je potvrdio i Zoran Petrović koji je izjavio da sudska prksa nije ujednačena i da doslovno kazna zavisi od sudije do sudije, gde se unapred često može pogoditi ko će kakvu presudu doneti.Veći problem su kako je istakao Petrović veliki sistemi koji često uživaju zaštitu pravosudja i nije se lako boriti protiv njih kada se nadjete u situaciji da vas pokradu.

Ipak i jedan i drugi sagovornik Tribine ističu da je obaveza pokradenih autora da se bore za svoja dela jer bi nečinjenjem samo podstakli još više počinioce.

Post Author: Milan

Ostavi komentar