Održana prva redovna sednica Skupštine grada Kragujevca

Na prvoj redovnoj sednici Skupštine grada pred odbornicima se našao obiman dnevni red sa 18 tačaka. Najpre je, zbog ostavke Borisa Kovačevića, potvrđen mandat odbornici Mariji Stevanović sa Izborne liste Kragujevačka priča i tolerancija – Boris Kovačević Šuma, koja je zatim položila zakletvu. Dužnost šefa odborničke grupe Kragujevačka priča obavljaće Edis Durgutović.

Formirana je još jedna odbornička grupa Partija ujedinjenih penzionera Srbije. Šef odborničke grupe je Ratko Tomašević.

Kada su se stekli uslovi za rad i odlučivanje najpre je razmatrana Inicijativa za podizanje spomenika profesoru Panti Milanoviću u Gornjim Jarušicama, koju je svojim glasom podržalo 72 odbornika. Inicijativa je potekla od Mesne zajednice Gornje Jarušice, koja je na zahtev grupe građana, tražila odobrenje da sopstvenim sredstvima, u znak zahvalnosti podignu spomenik profesoru Panti Milanoviću, na platou ispred Doma kulture u tom selu.

Milanović je rođen 1856. godine u Gornjim Jarušicama gde je završio i osnovnu školu. Bio je profesor matematike i hemije u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. Dužnost direktora u toj školi obavljao je od 1906. do 1914. godine. Učesnik je Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, odlikovan ordenima. Preminuo je 1926. godine u Kragujevcu.

Na sednici je doneta i Odluka o pružanju podrške za unapređenje i zaštitu starih lica kroz predlaganje aktivnosti i mera. Aktivnosti će se sprovoditi kroz razvoj unutar generacijske, međugeneracijske saradnje, odgovornosti i solidarnosti, unapređenje integracije starih lica u svoju prirodnu životnu sredinu, jačanje njihove aktivnosti i postojeće socijalne mreže; pružanje usluga kroz zaštitu koja se zasniva na visokim etičkim principima i moralnim normama, primenom načela jednakosti i neprihvatanja diskriminacije i zanemarivanja starih osoba po bilo kojoj osnovi, kao i analizi potreba starih lica u ruralnim sredinama, dostupnost usluga na selu, zdravstvene i socijalne zaštite i drugih javnih usluga.

Usvojena je i odluka o pravima doborovoljnih davalaca krvi u oblasti zdravstvene zaštite, kojom se prava ne umanjuju, već je reč o usklađivanju sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Zahvaljujući tim ljudima i dobroj saradnji sa Crvenim krstom i Službom za transfuziju Kliničkog centra, kako je rečeno, Kragujevac je i ove godine, peti put, poneo priznanje za najhumaniju sredinu sa 8000 jedinica krvi prikupljenih tokom godine.

U okviru tačke izbori, imenovanja i postavljenja, u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, a zbog povećane potrebe za bezbednost i zaštitu zdravlja stanovništva, u cilju sprečavanja širenja epidemije COVID – 19 usvojen je predlog da se za članove Gradskog štaba za vanredne situacije imenuju prof. dr Predrag Sazdanović v.d. direktor Kliničkog centra, doc.dr Dragan Vasiljević v.d. direktora Instituta za javno zdravlje, dr Gordana Đokić direktorka Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i dr Vasilije Antić direktor Doma zdravlja.

Na sednici su razmatrani i usvojeni predlozi odluka o izmenama i dopunama Statuta ustanova kulture, kao i predlozi akata o davanju saglasnosti na raspodelu dobiti u javnim, javno – komunalnim preduzećima i privrednim društvima.

Post Author: Milan

Ostavi komentar