Održan treći protest ove godine, ponovo sa šetnjom

Održan je i treći protest 1 od 5 miliona u ovoj godini a prvi u kojoj su građani ponovo prošetali kroz grad.

Govornici na protestu bili su Potpredsednik pokreta Dveri Milovan Jakovljević i Potpredsednica Demokratske stranke Dragana Rakić.

Potpredsednik pokreta Dveri Milovan Jakovljević je rekao da za stanje u zemlji nije kriv samo Vučić nego i stranci, „njegovi poslodavci koji su ga postavili za kolonijalnog upravnika“.

Ocenio je da oni odlično znaju da su u Srbiji zgaženi ustav, zakon, ljudske i medijske slobode.

„Ćute, zato što ne mogu da pronađu u Srbiji većeg zagovornika njihovih interesa ni većeg izdajnika srpskog naroda koji će da ih ostvari, zato ga trpe i njih se ne tiče naša patnja“, rekao je Jakovljević.

Istakao je da su veliki problem – kriminalci, ulizice i poltroni, koji su se popeli do nezasluženih visina, došli do ogromnog kapitala sa kupljenim diplomama.

„Padom Aleksandra Vučića i nakaradnog, kriminalnog režima ponovo će biti niko i ništa, ostaće bez privilegija, povlastica i kapitala, a boga mi, mnogi od njih i bez slobode“, rekao je Jakovljević pred oko 100 građana.

On je rekao da je Vučić podelio narod i crkvu, ali i „jednu dobru stvar“ – ujedinio je ljude koji ne pristaju na teror, na njegovu kriminalnu i batinašku falangu koja u Srbiji uteruje strah.

Jakovljević je rekao da je strah razlog što na protestu nije 15.000 ljudi. Poručio je da ljude treba ohrabriti i da narod mora da ustane da bi ovaj režim pao.

Zatim se okupljenim građanima u nadahnutom govoru obratila Potpredsednica Demokratse stranke Dragana Rakić :

„Dobro veče dragi prijatelji,  dobro veče hrabri i slobodni ljudi!
Dolazeći danas iz  Vršca u Kragujevca razmišljala sam o jednom svom sugrađaninu, jednom od najučenijih ljudi svog doba, Jovanu Steriji Popoviću. On je jedno vreme  bio profesor ovde kod vas,  predavao je pravo na čuvenom Liceju. Nakon toga bio je ministar prosvete u Beogradu. Kao ministar učestvovao je u izradi prvih prosvetnih zakona Kneževine Srbije i formiranju novih institucija kulture: Narodnog muzeja, Narodne biblioteke, Akademije nauka, osnovao prvo pozorište u Beogradu, uz sve to napisao je književna dela neprolazne vrednosti. Tom velikom Steriji bio je  rođendan  pre neki dan. Nijedna od nadležnih institucija u Vršcu niti u Srbiji nije se setila da obeleži taj dan, niko Steriji nije odneo jedan cvetak na grob…
Pitam vas:
Kako smo od zemlje Jovana Sterije Popovića postali zemlja Miće Jovanovića Megatrenda?
Kako smo došli do toga da se kod nas u staklenicima gaji marihuana, a da paradajz uvozimo iz Albanije?
Kako je moguće da plagijator i kradljivac tuđe intelektualne svojine bude ministar finansija?
Kako je moguće da  uzbunjivač iz Krušika bude u pritvoru i suspendovan s posla, a kriminalci koje je on raskrinkao sede i dalje u Vladi?
Kako je moguće da predsednik Srbije Aleksandar Vučić  tvrdi da je vazduh zagađen, jer smo se svi obogatili i vozimo automobile, a otac šestoro dece izvršava samoubistvo zbog bede i siromašta?!
I konačno: kako je moguće da i posle  dve godine ne znamo ko su nalogodavci i ubice Olivera Ivanovića? Kako je moguće da osumnjičeni za ovo ubistvo, dvojica kumova i  biznismena sa Kosova, umesto da odgovaraju pred nadležnim organima, uživaju u Srbiji, druže se sa Vučićem u Skupštini i nesmetano uvećavaju svoj kapital? Baš ovih dana kupili su još jednu firmu za izgradnju puteva iz Novi Pazara i tako uvećali svoju građevinsku imperiju. Izgleda da je  Srbija postala „sigurna kuća“ za kriminalce i korumpirane plitičare, a nesigurna za poštene i časne ljude!
Ovih dana otrovna magla se nadvila nad Srbijom. Zagađen je vazduh, zagađena je voda,  zagađena je medijska scena,  zagađen je politički život, zagađeni su međuljudski odnosi. Zato razbistrimo Srbiju, a prodavce magle pošaljimo u političku istoriju!
Zato smo na ulicama i protestujemo više od godinu dana jer tražimo pravdu, tražimo da se poštuju zakoni, tražimo da tužilaštvo počne da radi svoj posao. Tražimo da zakon važi za sve, počevši od predsednika Srbije, premijerke, ministara, njihovih tata i tetaka!
Došla sam večeras ovde da vam kažem još nešto: mi u Demokratskoj stranci smo čvrsto rešeni da zajedno sa svim opozicionim strankama, pokretima, udruženjima, sindikatima, a pre svega sa vama građanima, učestvujemo u oštroj i beskompromisnoj borbi protiv ovog kriminalnog režima. Jedini način rušenja autokratskog režima je  formiranje širokog i jedinstvenog fronta, sa jedinstvenim ciljem: rušenje samovolje jednog čoveka i ponovna izgradnja demokratskih institucija! Nikada više ne smemo dozvoliti da jedan čovek odlučuje o sudbini svih nas!
Ostavimo po strani sve naše različitosti i ujedinimo se oko jedinstvenog cilja, a to je normalan i pristojan život u Srbiji!
Zato Demokratska stranka neće učestvovati na lažnim i unapred nameštenim izborima! Ne želimo da dajemo legitimitet ovoj kriminalnoj vlasti da nastavi sa razaranjem naše sadašnjosti i budućnosti! Bojkotujemo lažne i neslobodne izbore i zajedno sa vama građanima borimo se za slobodne i poštene izbore. Mi zahtevamo da mediji u  Srbiji budu slobodni, da građani budu istinito i objektivno  informisani, da mogu slobodno da biraju i glasaju za koga god žele, bez straha da će ostati bez posla ako ne glasaju za Vučića! Na takvim prvim slobodnim i poštenim izborima pobeđujemo Vučića!
Naša borba na ulicama donela je već velike pobede: od Vučića koji govori „neka vas je i 5 miliona neću vam ispuniti nijedan zahtev“ do toga da sada nudi i ono što nikad niko nije tražio: smanjenje cenzusa na 3 posto!  To vam govori da je bojkot nerešiv  problem za Vučića, jer će on potpuno ogoleti autokratsku prirodu ove vlasti i ukazati na duboku političku krizu u Srbiji.
I kada vam je teško, znajte da je Vučiću mnogo teže, jer nije lako biti sluga, a glumiti gospodara, biti lud, a praviti se normalan, biti nazadan, a praviti se napredan, biti lopov, a glumiti poštenje, biti bez duha, a praviti se duhovit, biti kukavica, a praviti se hrabar, biti izdajnik, a praviti se rodoljub!
Znajte, Aleksandar Vučić ima stotinu problema, a Srbija samo jedan – njega!
Veliki Sterija je verovao da pisac mora da poučava, da leči rod, da svoj rod uči ljudskosti. To je i danas naša građanska dužnost i obaveza, da poput Sterije, budemo brana lažima, ludilu, bezakonju, lažnom patriotizmu, lopovluku i primitivizmu. SNS vlast u Vršcu jeste zaboravila da se pokloni velikom Steriji, ali nismo mi građani. Mi smo odneli cveće na njegov grob.
Dokle god ima nas, građana, kojima nije svejedno u kakvoj državi živimo ima šanse da izgradimo bolje društvo!
Zato nema predaje, nema odustajanja!
Zajedno do pobede! Živeo Kragujevac!
Živela slobodna Srbija!“

Nakon što su govornici završili obraćanje na protestu, kolona građana krenula je od Gimnazijskog trga i šetnju završila ispred zgrade „Instituta za javno zdravlje“, simbolično zbog velikog zagađenja koje je ophrvalo Kragujevac u poslednje vreme.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar