NS : U nedelju akcija „Narod protiv Rio Tinta“

U sklopu akcije “Narod protiv Rio Tinta” u nedelju 17. oktobra od 10 do 12 časova na punktu ispred kafane “Balkan” članovi gradskog odbora Narodne stranke U Kragujevcu prikupljaće potpise za krivičnu prijavu protiv Ane Brnabić, predsednice Vlade Republike Srbije, Zorane Mihajlović, potpredsednice Vlade Republike Srbije i ministarke rudarstva i energetike i Irene Vujović, ministarke za zaštitiu životne sredine.

Narodna stranka zajedno sa građanima Srbije podnosi krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Saopštenje koje je Narodna stranka tim povodom prosledila medijima prenosimo u celosti:

“Osnovano sumnjamo da su prijavljene izvršile sledeća krivična dela:

Krivično delo Zloupotrebe službenog položaja, Krivično delo primanja mita, Krivično delo zagađenje životne sredine, Krivično delo Oštećenja životne sredine, Krivično delo Povreda prava na informisanje o stanju životne sredine i Krivično delo Udruživanje radi vršenja krivičnih dela.

Narodna stranka već duže vreme skreće pažnju javnosti na aktivnosti kompanije Rio Tinto koje namerava da sprovede u okolini Loznice, a vezano za eksploataciju litijuma. Javnost Srbije mora da zna da se naša zemlja se nalazi na ivici ekološke katastrofe i da je neophodno da se razvoj ovog projekt pod hitno obustavi!

Srbija je nalazi u veoma mračnom trenutku u kome su SVE institucije naše države – predsednik, premijerka, svi minstri, sva ministarstva, državne agencije, javna preduzeća, mediji pod kontrolom režima, fakulteti i mnoge druge institucije stavljeni u funkciju interesa ove multinacionalne kompanije čiji će projekat, ukoliko se realizuje, od Srbije napraviti pustoš.

Odluke i akti koje u vezi sa ovim projektom usvajaju institucije republike Srbije donose se protiv intersa građana Srbije i predstavljaju neustavnu i protivzakonitu
osnovu za zločin nad ljudima i prirodom. To su, pre svega, Postorni plan područja posebne namene za projekat “Jadar ” koji je svojom Uredbom usvojila Vlada Republike Srbije, zatim nedavno usvojene izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima ali i predloženi novi Prostorni plan Republike Srbije koji predviđa kopanje litijuma na čak 11 % naše teritorije.

Narodna stranka iznosi osnovanu sumnju da se u osnovi ovih bezumnih odluka nalazi verovatno najveći slučaj državne korupcije.

Podnosimo krivičnu prijavu duboko uvereni da najviši predstavnici vlasti, nasuprot Ustavu i zakonima Srbije, donose odluke koje su protivustavne i nezakonite. To rade svesno i sa umišljajem, pod koruptivnim uticajem, u korist interesa strane kompanije, a na štetu svih građana Srbije. Istraga treba da bude proširena i na ostale saučesnike i predstavnike kompanije Rio Tinto, pre svega direktorku Rio Tinta u Srbiji ( Rio SAVA) Vesnu Prodanović.

Na zahtev građana širom Srbije da se priključe ovoj Krivičnoj prijavi otvaramo punktove u velikom broju gradova. Kragujevčani će svoj potpis moći da daju u nedelju 17. oktobra od 10 do 12 časova na punktu ispred kafane Balkan u glavnoj ulici. Time pokrećemo akciju “Narod Srbije protiv Rio Tinta” odlučni da sačuvamo svoju zemlju od ekološke katastrofe”, saopšteno je iz Narodne stranke.

Post Author: Milan

Ostavi komentar