NS : „Nismo mi srbijanski provincijski grad, mi smo grad velikog „Smaka“

Gradski odbor Narodne stranke u Kragujevcu reagovao je saopštenjem na tekst Teofila Pančića, koji je objavljen u poslednjem broju nedeljnika „Vreme“. Saopštenje prenosimo u celosti :

„Pre nekoliko dana, u svojoj kolumni “Nuspojave“, u nedeljniku „Vreme“, gospodin Teofil Pančić, u svojevrsnoj analizi muzičkog ukusa patrijarha Porfirija, u svom prepoznatljivom stilu, okarakterisao je neke od najvećih muzičkih autoriteta u našoj zemlji, u najmanju ruku, kao
mediokritete, pomenuvši, među ostalima, i legendarnu kragujevačku rok grupu „Smak“. Uz to, svakako nije zanemarljiva činjenica da smo se, kao građani grada Kragujevca, „sasvim slučajno“ pronašli u kvalifikaciji „srbijanski provincijski grad“.

Imati svoje mišljenje danas, u ovoj i ovakvoj SNS Srbiji je pravo bogatstvo, a posebno kada imaš priliku da ga izraziš i prikažeš, što gospodin Teofil Pančić obilato koristi, ne štedeći sebe, a pogotovo ne one sa druge strane, ali je preterao, kao i nebrojano puta do sad i mišljenja smo da je reakcija potrebna.

Demokratija podrazumeva, naravno, drugačije i slobodno mišljenje i delovanje, ali u određenim granicama i ukusima, uz poštovanje različitosti, a gospodin Teofil Pančić namerno hoda po tankoj liniji između demokratije i anarhije, što i jeste njegov stil i srodno njegovim liberalnim stavovima.

Ne možemo reći da su nam mnogo puta stavovi i način razmišljanja gospodina Teofila Pančića nisu bili srodni i bliski. Treba se diviti čoveku te hrabrosti i smelosti da uvek iskaže svoje mišljenje i stav, ma koliko to, u tom trenutku, nepoželjno bilo, ali smo mišljenja da su neke granice ovoga puta prekoračene.

Podsećamo gospodina Pančića da je ovaj „srbijanski i provincijski“ Kragujevac inače grad, vazda neprilagođenih ljudi, večito opozicionog i buntovnog načina razmišljanja i, možemo reći, „kontraških stavova“, te ljudi koji nisu podaničkog mentaliteta, a to je nešto što baštinimo i na šta se ponosimo i što je obeležilo ovaj grad u prošlosti. Složićemo se da to nije karakteristika jednog „srbijanskog provincijskog grada“. Uostalom, tim mentalitetomsvakako ne mogu da se pohvale mnogo veći gradovi. Taj i takav stav izgradile su generacije stanovnika ovog grada slušajući upravo Smak i Šumadijski bluz, koji je oblikovao sve nas i ne samo nas, pa zbog toga legendarni status ove rok grupe mora  ostati netaknut.

Inače, u gore navedenoj kolumni, takođe „nepošteđeni“, Cane iz Partibrejkersa nas je jednom prilikom nazvao Lepeničanima, ali to je deo    njegovog šarma, i to nikome ne smeta. Uostalom, Cane je jedan, a Teofil nikako nije Cane.

Nismo namerno ulazili u negacije muzičkih stavova gospodina Pančića, jer o ukusima ne vredi raspravljati, mada duga masna kosa apriori ne podrazumeva dobar muzički ukus.

Vrednosti muzičkog stvaralaštva Samostalnog muzičkog ansambla Kragujevac su neporecive i potvđene i priznate mnogo pre našeg vremena. Te vrednosti su prevazišle granice ovog grada, pa i stare države, potvrđene su kroz vreme i postojanje, pa je u najmanju ruku neumesno da ih relativizuje bilo ko.

Zbog svega navedenog, tražimo i molimo za više poštovanja prema građanima grada Kragujevca i samu grupu „Smak“ od strane gospodina Pančića, kada nas njegovo britko pero ponovo bude „dodirnulo“. Izvinjenje nećemo tražiti, iz prostog razloga jer ga nećemo dobiti, a sigurni smo da pojam i fenomen izvinjenja gospodinu Pančiću nije poznat i blizak.

Na kraju, saznajemo da gospodin Teofil Pančić dolazi u ovaj „srbijanski provincijski grad“, kako bi učestvovao na javnoj tribini. Eto prilike da još jednom objasni i pojasni svoje stavove, te još jednom prosvetli „srbijance i provincijalce“, jer smo za njegovu posetu, i kao takvi, zamislite, ipak dovoljno dobri.“

Gradski odbor Narodne stranke Kragujevac

Post Author: Milan

Ostavi komentar