NS Kragujevac : Predlog budžeta za 2022 godinu recesioni a ne razvojni

Povodom predloga budžeta grada Kragujevca za 2022 godinu, saopštenjem za medije oglasio se Gradski odbor Narodne stranke u Kragujevcu. Saopštenje prenosimo u celosti :

Gradski odbor Narodne stranke u Kragujevcu smatra da predlog budžeta grada Kragujevca za 2022. godinu na osnovu planiranih kapitalnih investicija ukazuje da će budžet za 2022. godinu biti recesionog, a ne razvojnog karaktera. Planirani kapitalni izdaci ukazuju da gradska vlast u svojim strateškim planovima nema izgradnju novih škola, Domova zdravlja, vrtića, FILUM-a, Narodne biblioteke itd.). U nedostatku ozbiljnih kapitalnih ulaganja u nasušne gradske projekte, vlast nastoji da loš rezultat na tom polju kompenzuju kroz sanacije i rekonstrukcije, a bez ulaganja u značajne infrastrukturne projekte, koji bi poboljšali uslove života naših sugrađana.
U prilog ovakvom antirazvojnom karakteru budžeta za 2022. godinu svedoči i izjava Gradskog većnika za finansije, dr Nenada Stanišića da “Kragujevac nema snage za veće investicije”. Zaista ne možemo da nađemo opravdanja da grad koji je privredni, industrijski, zdravstveni, prosvetni, kulturni i sportski centar regiona i kojem gravitira veliki broj stanovnika nema kapaciteta da započne sa realizacijom ozbiljnijih investicija.
Poražavajuće je da je i deo započetih investicija obavijen netransparetnom realizacijom i probijanjem rokova za izvođenje radova. Pravi primer amaterskog pristupa u ovoj sferi predstavlja sraman odnos gradskih vlasti prema rekonstrukciji zgrade Gradske tržnice. U pogledu kreditnih zaduženja u cilju realizacije kapitalnih projekata, želimo da podsetimo građane da je deo kredita iz Evropske banke za obnovu i razvoj namenjen izgradnji autobuske stanice na prostoru “Zastavinog servisa” i dalje nerealizovan. Upitna je bila i sama lokacija izabrana za ovu svrhu, obzirom na mesto gde se decenijama nalazi postojeća autobuska stanica. Takođe, skupa investicija u izgradnju javne garaže u ulici Kneza Miloša pokazuje se kao nerentabilna, uprkos hvalisanju gradskih vlasti o njenoj korisnosti za grad.
Umesto zapomaganja kako se nema snage za ozbiljnije kapitalne projekte, Narodna stranka ukazuje da je neophodno na odgovoran i domaćinski način voditi javne finansije grada i započete projekte realizovati u zadatom roku, na osnovu temeljno pripremljenih projekata osmišljenih od kompetetnih stručnjaka. U suprotnom, i dalje će se nastaviti sa marginalizacijom
Kragujevca, uz enormno plaćanje penala po osnovu neizvršenih obaveza. Umesto uvećanja sredstava namenjenih kapitalnim projektima, grad kontinuirano uvećava plaćanja po sudskim sporovima, koja su u toku tekuće godine drugim rebalansom budžeta dostigla iznos od ogromnih 420 miliona dinara, pri čemu su ta sredstva odgovornijim upravljanjem mogla da se upotrebe u cilju razvoja grada.

Post Author: Milan

Ostavi komentar