NS : Gde je nestala pravda za građane koje je „Stambeno“ oštetilo?

Povodom stava Vrhovnog kasacionog suda o tužbi građana Kragujevca protiv Javnog stambenog preduzeća, saopštenjem koje prenosimo u celosti, oglasio se Gradski odbor Narodne stranke u Kragujevcu :

Na poslednjoj sednici gradskog parlementa gradonačelnik Nikola Dašić pohvalio se stavom Vrhovnog kasacionog suda kojim je budžet grada „suštinski spasen“ jer je pomenuti sud odlučio da će troškovi sudskog postupka protiv Javnog stambenog preduzeća a povodom tužbi na ime nezakonite takse za usluge štampanja i izdavanja računa ići na teret tužioca odnosno građana.

U nekim drugim okolnostima ova odluka VKS bi i bila za pohvalu da u pitanju nisu tužbe građana za povratak nezakonito naplaćenog novca a koje JSP, iako su priznali grešku, ne želi da vrati u iznosu za svih šest već samo za poslednje tri godine a sve pravdajući time da je nastupila zastarelost. Na taj način građani su bespovratno „donirali“ „Stambenom“ višemilionsku sumu novca.

Da li je potrebno da pišemo i govorimo o tome kroz šta prolaze obični građani kojima državna preduzeća šalju izvršitelje za naplatu dugovanja i koliko ti dugovi u međuvremenu rastu zahvaljujući silnim kamatama i troškovima „vođenja postupka“?

Gde je nestala pravda za obične ljude kojima sada državno preduzeće, finansirano novcem svih građana odbija da isplati kompletan dug? Zašto je bilo potrebno da prođe šest godina da bi se otkrila greška? Koliko bi još godina Javno stambeno preduzeće naplaćivalo ove troškove da grešku nisu primetili sami građani korisnici usluga JSP?

Na kraju, da li je pokrenut bilo kakav postupak od strane osnivača Javnog stambenog preduzeća odnosno grada Kragujevca u cilju otkrivanja i kažnjavanja svih odgovornih ili će sve ostati na jednom izvinjenju? Podsećamo da se ovde govori o sumi od približno 1.000.000 evra koje su nezakonito pripale Javno stambenom preduzeću.

 

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar