NS : Da li novac namenjen stajalištima ide za popravku oštećenja na Tržnici?

Povodom oduke o obustavi postupka javne nabavke za izvođenje radova na izgradnji autobuskih stajališta u Kragujevcu, saopštenjem za javnost koje prenosimo u celosti, oglasio se Gradski odbor Narodne stranke u Kragujevcu :

„Gradski odbor Narodne stranke u Kragujevcu pozdravlja odluku direktora JKP Šumadija da se na predlog nadležne komisije obustavi postupak javne nabavke za izvođenje radova na izgradnji autobuskih stajališta u Kragujevcu a što je i predloženo od strane Narodne stranke na konferenciji za medije  održanoj 01. februara 2021. godine. Podsećamo da smo tom prilikom zatražili da se odustane od daljeg postupka javne nabavke a da se posao izrade autobuskih stajališta prepusti preduzeću Šumadija DOO (bivše preduzeće Šumadija DES) koje je u vlasništvu grada Kragujevca.

Sa druge strane, činjenice idu u prilog tome da osećamo realnu bojazan u dalje korake koje će nadležni preduzeti povodom ove javne nabavke i izražavamo sumnju da odustajanje od javne nabavke ne vodi ka angažovanju preduzeća Šumadija DOO za izradu stajališta već je ovo priprema za uvođenje postupka nabavke u pregovarački postupak u kome je čak zakonom dozvoljeno da se vrednost nabavke i uveća za gotovo 90.000.000 u odnosu na već planiranih 180.000.000 dinara a sve u korist privatnika.

Podsećamo da smo javnosti ali i samoj gradskoj upravi koja je i raspisala ovu javnu nabavku u ime i za račun JKP Šumadija ukazali da su dodatni uslovi, propisani javnom nabavkom, suprotni načelima zakonitosti, da su diskriminatorski i da narušavaju načelo jednakosti ponuđača što se na kraju rezultovalo time da je na tender stigla samo jedna ponuda i to grupe ponuđača koji su za realizaciju ovog posla ponudili oko 293.000.000 dinara. Ono što je vidiljivo u odluci o obustavi postupka jeste da su se na tender javile privatne firme koje trenutno „rekonstruišu“ pijacu „Centar“ (Zelena pijaca) a koje su u obavezi da iz svojih sredstava finansiraju oštećenje koje su napravili na samom prodajnom objektu vršeći radove na izgradnji podzemne garaže.

Jedno pitanje se samo od sebe nameće – da li će Kragujevčani putem „prepumpanog“ budžeta za autobuska stajališta ujedno platiti i oštećenje na zgradi Tržnice za koje do sada niko nije odgovarao iako je podneta krivična prijava pre skoro 6 meseci?

Da li će se to ostvariti uverićemo se uskoro ako se putem pregovaračkog postupka gradski predstavnici dogovore sa ponuđačima i da se sa cenom pojedinačnog stajališta „nađu“ između cifre od oko 16.000 evra po stajalištu koliko je grad planirao ili oko 25.000 evra koliko je grupni ponuđač tražio za realizaciju ovog posla?

Na kraju, kao zaključak ovog saopštenja parafrazirali bismo jednu narodnu poruku koja se često može čuti a koja glasi „nije vam grad deda ostavio  pa da njegovim resursima raspolažete kako vi hoćete“ i ujedno podsećamo javnost da još uvek ne znamo koliko je zvanično koštalo pilot stajalište izgrađeno na autobuskom stajalištu „Ured“ i pozivamo nadležne da transparentnije rade svoj posao a da građane redovno izveštavaju o trošenju gradskog novca. Ovaj grad zaslužuje domaćinski i racionalniji odnos prema novcu te ponovo tražimo da se odustane od dalje javne nabavke za stajališta i da se novac usmeri na gradsko preduzeće Šumadija DOO (bivši Šumadija DES).“

Post Author: Milan

Ostavi komentar