Nova kolumna Kraljice drame: Sloba, vešala i diskriminacija

Onomad zaskočiše Slobodana Stefanovića, poznatijeg kao Sloba Krklja, baš kod Toplane na parkingu dva cajca u civilu. Sloba dobio ono „morate čas do policijske stanice“, jer je na šestoj protestnoj šetnji nosio maketu vešala na kojoj je samog sebe „obesio“ i napisao „Vučiću, vrći pare, il’ se besim“, potpisao sa penzioner i dopisao „Smrt fašizmu“.

Na saslušanju, Slobi pozlilo, pa je odbio da lekarsku pomoć primi u policiji, normalno, pa je, još normalnije, prevezen u Klinički centar. Sledećeg dana, u svetu neđelju, Sloba došao kući, nagrnuli u posetu prijatelji, saborci i savršeno razumljivo novinrske ekipe. I negde popodne, saznade Sloba „s televizije“ da ga cajci nisu tek onako, il’ što im se ‘telo priveli, već im je to naložio tužilac. Kog tužilaštva, nije mu poznato, ali ču da je „popio“ krivičnu prijavu, doduše u redovnom postupku, pošto se sumnja da je počinio krivično delo rasna i druga diskriminacija.

Sad, iako se malko osećam k’o Pajtić kad je 2016 poštujući demokratske principe, posle parlamentarnih izbora pozvao na bunu kako bi se sprečila izborna krađa i u skupštinu „ušle“ na primer i Dveri, jer nisam zaboravila divne komplimente koje mi je Sloba kao odbornik upućivao u lokalnom parlamentu, iz tog istog principa red je da se založim za poštovanje ljudskih prava i prava na slobodu mišljenja građanina Slobodana Stefanovića. Dakle, Sloba je imao pravo da iskaže svoje mišljenje o otetim penzijama i ukaže na težak položaj penzionera.

E, sad što se tiče krivične prijave, ona je toliko razumljiva i opravdana, baš kao što je i život u Svemiru prosečnom građaninu Srbije.

Gledaj ovako- Sloba je bele rase, na protestu su bili pripadnici bele rase, a ako je zalutao neki Kinez, Arapin ili Afrikanac, unapred mu se izvinjavam. Verujem da bi to i Sloba uradio.

Nije Sloba napisao da se vrate penzije samo pripadnicima srpskog naroda ili pravoslavne ili katoličke vere. Nit’ je s maketom „jurio“ one fudbalere u Kruševcu, niti druge penzionere po Srbiji. Nit’ je bilo koga od penzionera diljem naše zemlje primoravao da nosi istu takvu maketu. Daleko od toga da je obilazio penzionere i primoravao ih da naprave drvenu lutku poput one na njegovoj instalaciji. Nije ni optužio nekoga da je fašista. Taj slogan „smrt fašizmu“ više je kao podsećanje na uobičajeni potpis na kraju dokumenata u jedno drugo vreme, koje mlađi šetači u Kragujevcu i ne pamte. A možda se Sloba deklarisao kao antifašista, jer je taj potpis zaštitni znak antifašističkih organizacija.

Rešen problem rasne, a i neke, koje god, diskriminacije.

Doduše, možda je Sloba napravio samo jednu grešku. Kažem, možda. Na kraju njegove makete piše „smrt fašizmu“. Nedostaje „sloboda narodu“.

Vaša Kraljica drame

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar