Narodna stranka: Zašto uništavate istorijski identitet Kragujevca?

Povodom požara koji je izbio u kući Ilije Kolovića u Kragujevcu saopštenjem se oglasio Gradski odbor Narodne stranke u Kragujevcu :

Bio je potreban svega jedan dan da javnost skoro zaboravi da je juče (29.septembra) nakon požara u kojem je izgorela kuća dr. Ilije Koloviće više niko ne govori o tome kako je grad Kragujevac izgubio još jedno svoje obeležje izgrađeno u periodu kada je ovde bila prestonica moderne Srbije.

Ako bismo objašnjavali ceo niz uzoraka ovog jučerašnjeg požara, sve bi moglo da stane u dve reči – decenijski nemar.

Na žalost ovih trenutnih vlasti, kola su na nekome morala da se slome i neko mora da podnese odgovornost za štetu koja je učinjena gradu. Srpska napredna stranka je na vlast došla 2014. otimajući uz pomoć svojih saradnika od Kragujevčana. Od tada je prošlo šest godina vlasti a mi nismo primetili iskrenu želju da se sačuva istorijski identitet Kragujevca iz peroda kada je on bio lokomotiva Srbije. Od tada, pod opravdanjem da su „to ovi bivši“ uništili imamo konstantan skriveni genocid prema našem gradskom identitu. Od kuće u kojoj je stanovao Đura Jakšić napravljen je „svemirski“ kafić, zgrada Tržnice je oštećena i niko nije snosio posledice, juče je izgorela jedna od najstarijih kuća u gradu. Ali pogledajmo šire. Prostor Kneževog arsenala, na čijem čelu za obnovu je i dalje bivši predsednik Tomislav Nikolić je i dalje netaknut i uništen, sale „Šumadija“ i „Pionir“ propadaju, bioskop „Radnički dom“ je uništen… I da ne zalazimo u to u čije vreme je krenulo uništavanje mi ponavljamo da je Srpska napredna stranka na vlasti od 2014. i da za ovih 6 godina nisu pokazali trunku želje da svi ovi objekti obnove.

Očekujemo da se nadženi iz gradske uprave oglase i objasne kako je došlo do požara u kome niko nije stanovao. Takođe ne želimo da čujemo opravdanja na kakva smo navikli da je to izgorela „jedna udžerica u kojoj su se sakupljali narkomani i pacovi“.  Podsetićemo, izgorela je kuća dr. Ilije Kolovića, kulturno dobro sa početka XIX veka, koja je čuvala izgled starog Kragujevca. Pored toga očekujemo odgovor kako će nadležni sačuvati kulturna dobra u Kragujevcu od daljeg uništavanja.

Na kraju, ostaje nam da se nadamo da na parceli od 2,5 ara neće iznići neka modernija zgrada.

Post Author: Milan

Ostavi komentar