Narodna stranka: Vlast mora da obezbedi više aparata za mamografiju

Povodom oktobra, međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, saopštenjem se oglasio Inicijativni odbor za formiranje Foruma žena Gradskog odbora Narodne stranke u Kragujevcu. Saopštenje prenosimo u celosti :

„U Srbiji na svaka četiri sata nečija sestra, majka, baka dobije rak dojke. Svakoga dana četiri žene izgube bitku protiv ove bolesti. Ako se otkrije na vreme, rak dojke je izlečiv u 90% slučajeva. Budite odgovorne. Pregledajte se“, poručile su žene iz GO Narodne stranke u Kragujevcu u promotivnom videu snimljenom povodom oktobra, Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke.

Prema zvanično objavljenim informacijama žene u Srbiji su u srednjem riziku od oboljevanja od raka dojke ali je zato po smrtnosti Srbija druga po redu država u Evropi. To ukazuje da se ovo oboljenje u Srbiji ne otkriva na vreme s obzirom da je verovatnoća izlečenja u direktnoj vezi sa vremenom postavljanja dijagnoze.

U Srbiji je, po procenama stručnjaka, potrebno najmanje 100 aparata za mamografiju ali je ta brojka trenutno na polovini. U Kragujevcu se trenutno u državnim zdravstvenim ustanovama nalaze i koriste svega dva aparata za mamografiju.

Podsećamo da je obaveza svih nivoa vlasti u Srbiji da građankama i građanima Srbije obezbedi valjanu zdravstvenu zaštitu te je njihova obaveza i da se obezbede neophodni tehnički kapaciteti i da se obezbedi kvalitetna obuka stručnog kadra, lekara koji treba da rade dijagnostiku.

Smatramo da vlast nad “ekonomskim tigrom” koja ima 250 miliona evra za nacionalni stadion ili lokalna vlast koja ima novca da plaća štetu prouzrokovanu nemarom iste te vlasti ima dovoljno novca da obezbedi kvalitetnu zdravstvenu zaštitu za Kragujevčanke i Kragujevčane.

Koristimo ovu priliku i da najavimo da će uskoro pri GrO Narodne stranke u Kragujevcu biti formiran Forum žena koji će se tokom svog rada baviti pronalaženjem rešenja za ovaj i druge slične problem. Takođe, pozivamo naše sugrađanke da nam se pridruže.

Post Author: Milan

Ostavi komentar