Narodna stranka: Da li je za rekonstrukciju pijace potrebna motka?

Saopštenje Gradskog odbora Narodne stranke u Kragujevcu povodom urušavanja zgrade tržnice prenosimo u celosti:

“Posle bruke sa “replikom” kuće Đure Jakšića, krajnje sumnjivim rešenjem za kupole muzeja 21.oktobar, prekrečenim starim mostom na Lepenici, stigli smo do urušavanja jednog od simbola grada, zgrade Zelene pijace, zbog izgradnje garaže za 53 automobila u srcu starog dela grada!  Podzemna garaža pored toga što je u plavnom području ispod nivoa Lepenice, ne može zadovoljiti ni broj automobila za zaposlene.

Razumemo da se nezgode mogu desiti, ali pored višestruke apsurdnosti samog projekta, jedan od izvođača, “Preduzeće za trgovinu i usluge Eurodomus doo Lazarevac”, jedva da ima dve godine rada u građevinarstvu. Uprkos tome povereno mu je zdanje u centru Miloševog venca, koje je pod zaštitom države.

Pitamo se, posle svega, u čemu se sastoji ova zaštita?

Da li je u ovom prostoru na delu istorijski, urbanistički, estetski, poslovni kriminal? Prostor gde je planirana ova besmislena garaža je takođe u neposrednoj blizini spomenika Palim Šumadincima tako da se ovim potezom gradske vlasti dovodi u pitanje i spomenik našim precima koji su se dva veka borili za oslobođenje Srbije.

Da li ćemo čekati da se i ovaj spomenik uruši? Možda će ga „država“ zaštititi? Da li je sledeća na redu za rušenje zgrada bioskopa Radnički?

Neodgovornost koja je sada ispoljena dodatno je pojačana izjavom gradskog većnika za kulturu Miljana Bjeletića, profesora harmonike, koji bez stručne konsultacije izjavljuje „šteta nije velika i zgrada će biti dovedena u stanje u kojem se bila“

Narodna stranka poziva građane da odbranimo naš grad i našu prošlost traženjem odgovornosti za lice koje je dalo i potpisalo saglasnost za izvođenje radova i zahtevom da se momentalno obustave radovi po ovim pogubnim planovima.

Posle svih arhitektonskih skandala u poslednjih nekoliko godina, verujemo da će nam ubrzo biti neophodno i osnivanje Kriznog štaba za očuvanje kulturne baštine, koji bi sprečio dalju devastaciju našeg grada”, poručuju iz Narodne stranke.

Post Author: Milan

Ostavi komentar