Mioljub Stevanović Ljupče uputio nadležnima zahtev za dostavljanje informacija od javnog značaja

Bivši odbornik Skupštine grada i to u više saziva, a sada član gradskog i izvršnog odbora Demokratske stranke u Kragujevcu, Mijoljub Stevanović Ljupče iz Uglješnice, postavio je nadležnima u Kragujevcu zahtev za dostavljanje informacija od javnog značaja za više komunalnih problema od značaja za život građana Kragujevca.

Ljupče je i od ranije u Kragujevcu poznat i prepoznat kao lokalni ekološki uzbunjivač, zbog čega uživa veliki ugled kod sugrađana. Nedavno je i nekoliko sugrađana koji su nastradali u eksploziji u Medni, dobilo nazive ulica u Kragujevcu, nakon Ljupčetove inicijative i nesebičnog zalaganja.

Za propitivanje nadležnih o komunalnim pitanjima, kako sam kaže, bio je podstaknut nedavnim dolaskom u Kragujevac predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Predsednik je bio u poseti Data centru na par stotina metara od jednog od najvećih problema Kragujevca, deponije kojoj je odavno istekao rok za korišćenje i koja bukvalno guši građane Kragujevca a posebno susedne Uglješnice i ponovio obećanja koja već godinama daje SNS vlast.

Zahtev za dostavljanje informacija od javnog značaja upućen je gradonačelniku Kragujevca Nikoli Dašiću, glavnom gradskom inspektoru za zaštitu životne sredine i turizam Maji Ranković, glavnom komunalnom inspektoru grada Kragujevca Gordani Tomić i Energetici D.O.O. preciznije direktoru Andreji Iliću.

Ključna pitanja, pored ostalih kojih ima više, Mijoljuba Stevanovića Ljupčeta su :

  • Gde je „Energetika“ d.o.o. odložila pepeo i šljaku od prošle godine i kakav im je plan odvoza za ovu grejnu sezonu. Ima li dozvolu za odlaganje pepela i šljake, dozvolu za transport i odlaganje otpada izdatu od strane Ministarstva zaštite životne sredine.
  • Tražim od Vas da mi dostavite navedenu dozvolu u zakonskom roku, jer sam spreman da izvršim blokadu odvoza pepela i šljake
  • Od novih stambenih zgrada koje su izgrađene na Deninom brdu, fekalna kanalizacija odlazi u reku Uglješnicu i ugrožava građane. Tražim da se proveri da li postoji upotrebna dozvola za stanovanje i da li im je dozvoljeno da ispuštaju otpadne vode u reku Uglješnicu.
  • Da li ste pristupili rešavanju problema divljeg smetlišta u mesnim zajednicama Uglješnica i 1.maj.

Stevanović je u svom zahtevu naveo i da je spreman da podnese krivične prijave protiv odgovornih, kao i da će se direktno obratiti i nadležnim ministarstvima ukoliko ne dobije odgovore u zakonskom roku.

Kako kaže do sada je dobio odgovor jedino od Energetike d.o.o. koja je poslala u prilogu odgovora i zaključak o davanju saglasnosti za privremeno skladištenje elektrofilterskog pepela koji će se koristiti u svojstvu građevinskog materijala. Stevanović nije zadovoljan odgovorom jer smatra da se ne odnosi na postavljeno pitanje i da se u praksi radi drugačije. Njegova saznanja su da se otpad odvozi na teritoriju opštine Batočina i da već protestuju i bune se kod nadležnih i stanovnici sa teritorije na koju se odvozi pepeo. Tvrdi da će svoje navode i dokazati.

Za sva pitanja koja je postavio, kao i za buduće korake koje će preduzeti Ljupče tvrdi da ima podršku Graskog odbora Demokratske stranke u Kragujevcu ali i brojnih sugrađana kojima je, kako kaže, dozlogrdilo da slušaju obećanja gradskih vlasti i da se iz godine u godinu guše u smogu, pepelu, dimu i gasovima sa deponije a da se u praksi preduzima ništa ili nedovoljno.

Stevanović je obećao da će upoznati javnost sa odgovorima koje bude dobio od nadležnih.

Post Author: Milan

Ostavi komentar